С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно

...
С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно
Коментари Харесай

Министър Хинков: До края годината ще се преодолеят различията в заплащането на лекарите

С слагане на стандарти на лечебните заведения с над 51% държавно присъединяване до края на годината ще се преодолеят разликите в заплащането на лекарите. Трябва да се реши какъв ще е маржът - най-ниската и най-високата заплати.

Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков.

" Тайният апартамент в " Лозенец " е имал секрети цели. Метафорично казано тайните жилища са свързани с медикаментите. Периодичното изгубване на лекарства от пазара, неналичието на евтини такива, както и реекспортът също са свързани с тях. Поставил съм задача да ми се показа отчет и да се опишат аргументите за реекспорта и периодическото изгубване на медикаменти. Фармацевтични компании вършат частни лечебни заведения и засмукват лекари, по този начин затварят кръга ", уточни той.

" Ако желаеме медиците да работят без отмора, ще се получи като в болничното заведение във Враца - ще стартират да напущат. Имаше лекари с над 100 дни необработен отпуск. Прави усещане, че единствено се желае, приказва се за безнаказаност. Решението Югозападната болница да работи на летен режим е, с цел да могат и лекарите да почиват. Лекарската специалност като цяло става неатрактивна ", сигнализира министърът на опазването на здравето.

Според него регулацията на приходите би трябвало да се реализира за ръководените от Министерството на здравеопазването лечебни заведения:

" Не виждам кой финансов министър ще има смелостта да предложи нарастване на здравната вноска. Проблем е преразпределението на средствата по клиничните пътеки. Доходите на лекарите мъчно може да бъдат следени, тъй като те постоянно идват от няколко практики и спомагателен труд. Лекарската специалност не е пазар, не е регулируема напълно ".

Хинков разяснява и случая " Дебора ":

" Останах с усещането, че правосъдните медици се натоварват с отговорността за решението на съдията. Преценката за това какъв тип телесна увреда е настъпила е на съдията. Там се вземат поради фактори, разказани от Наказателния кодекс. Такива са продължителността на страданието, особената свирепост, с която е осъществено закононарушението. Съдебният доктор би трябвало да опише съзнателно всички телесни повреди, които са нанесени. Той го е направил, само че има наклонност да бъде претрупан с виновност. Може това да е било причина за отказ ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР