С последните промени в Изборния кодекс партиите извършиха покушение срещу

...
С последните промени в Изборния кодекс партиите извършиха покушение срещу
Коментари Харесай

Симеон Славчев: С промените в ИК се извърши покушение срещу демокрацията в България


С последните промени в Изборния кодекс партиите направиха нападение против демокрацията в България. Доказателство за това е цялостния безпорядък по време на извършените на 2-ри април тази година избори, както и всеобщото сбъркани изборни протоколи и изчезнали в тях гласове и преференции. Това съобщи ръководителят на партия МИР Симеон Славчев. Той напомни, че партия МИР е предизвестила, че хибридната система от машинно гласоподаване и хартиена бюлетина ще докара до цялостен безпорядък в изборния развой и до замяна на вота.

„ Получихме стотици сигнали за сбъркани протоколи, за изчезнали гласове и преференции както в страната, по този начин и отвън нея. Самата ЦИК призна, че 90% от протоколите в Пловдив са сбъркани, а над 50 % са сбърканите протоколи в област Бургас. За излаз от тази обстановка партия МИР предлага незабавно след Великден да се организира „ Национална кръгла маса за почтени избори “ по време на която всички парламентарно и извънпарламентарно показани партии да обсъдят и обединят към всички нужни промени в Изборния кодекс “, съобщи още водачът на партия МИР Симеон Славчев.
-->
Той акцентира, че машинното гласоподаване и признаването на машинния протокол за заключителен са единственият поръчител за почтени избори, което изцяло ще отстрани субективната интервенция в изборния развой, която води до замяна на вота на българските жители.

„ Изборите са значима част от националната сигурност на страната. Чрез тях се избират политиците, които дефинират орисите на българските жители и на България както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Именно за това провеждането на почтени и транспарантни избори следва да се трансформира в национална идея, по която да има необятен политически и публичен консенсус. За партия МИР приемането на ясни правила за осъществяване на почтени и транспарантни избори и най-много тяхното съблюдаване ще способства за връщане на доверието в изборния развой, както и до увеличение на изборната интензивност и подсилване на гражданското общество в България “, сподели още Симеон Славчев.

Той акцентира, че партия МИР предлага да се организира „ Национална кръгла маса за почтени избори в България “, в която да вземат участие представители на всички политически партии, на способените държавни институции, както и на гражданските и неправителствените организации. Целта съгласно Славчев е да се излезе с съответни оферти за промени в Изборния кодекс, които да го трансфорат в работещ, ефикасен, резистентен и гарантиращ провеждането на почтени избори в България.

От партия МИР акцентират, че машинното гласоподаване като се изключи че е потвърдило своята успеваемост посредством премахването на невалидните бюлетини, е понижило фрапантно и купения избор. Единственото нещо, което остана да се направи съгласно партия МИР, с цел да може машинното гласоподаване да е на 100 % дейно, е да се отстрани субективният фактор и опцията за операция и замяна на вота на българските жители.

За да се случи това, партия МИР оферират в Изборния кодекс да се запишат три значими условия. Първо, че изборите се организират единствено машинно и второ, че машинният протокол е финалният протокол на всяка една изборна комисия и той да не се преписва ръчно в книжен протокол. И трето, че хартиените разписки, които машината издава при гласуването, наложително се преброяват в края на изборния ден и се сравнят с машинния протокол. Лидерът на партия МИР акцентира, че машината за гласоподаване не е обвързвана с интернет и информацията от нея няма по какъв начин да бъде източена или манипулирана. Славчев акцентира също по този начин, че признаването на машинния протокол за заключителен ще се спести доста часове работа на секционните комисии и паралелно с това ще се отстрани субективният фактор в изборния развой, което подсигурява честността на вота.

„ Партия МИР предлага в Изборния кодекс да се запише, че членовете на ЦИК и РИК се избират с конкурс на експертен принцип, а не посредством партийни квоти, както е сега. Предлагаме също по този начин в ИК да се запише, че всеки член на ЦИК, РИК и секционна изборна комисия носи наказателна отговорност, ако се потвърди, че е подменил вота на българските жители или е подписал документ с погрешно наличие, какъвто е изборният протокол “, сподели още Симеон Славчев. Той беше безапелационен, че партия МИР ще предприеме всички законови дейности, с цел да отбрани демокрацията в България и да се проведат почтени избори.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР