„С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на

...
„С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на
Коментари Харесай

Румен Радев: Руската агресия в Украйна поставя остро въпроса за нашата сигурност

„ С Полша сме единни за подсилване на източния фланг на НАТО ". Това съобщи президентът Румен Радев в изказване след диалога му с полския му сътрудник Анджей Дуда, който е на посещаване в София, съобщи Нова телевизия.

Радев бе безапелационен, че " България не може да бъде част от НАТО без действителни и модерни оперативни качества ".

„ Руската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, дружно с Полша, сме единни в напъните си за подсилване на източния фланг на Алианса. За основаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите. И образуването на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания “, съобщи след срещата Румен Радев.

„ Единни сме в нашата оценка за тази неприемлива и братоубийствена война, както и в нашия взаимен апел за неотложно преустановяване на войната и реализиране на помирение. Пред очите ни се срутва градената с десетилетие сигурност в Европа. Войната в Украйна предизвиква освен опустошения, освен премеждия, тя е опасност за интернационалната сигурност и ред”, добави Радев.

Президентът съобщи, че казусът с летателната авиация е сериозен.

„ Ако ние не предприемем незабавни, неотложни ограничения, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите задължения и да компрометираме самия план за придобиване на F-16, тъй като няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е единствено част от тези старания. Това обаче не анулира огромната отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско държавно управление – да градим и да развиваме личен защитителен потенциал ", разясни той.

Той означи, че преди дни президентът на Полша е подписал Закон за защита на отечеството. Там се основава специфичен фонд за поддръжка на въоръжените сили, а в учебните заведения се връщат детайли от образованието по защита, разясни президентът на България. По думите му и в Румъния текат сходни процеси.

Радев благодари на Дуда за готовността му неотложно експертни екипи да окажат подпомагане за поправяне и обслужване на МиГ-29.

България е оказала поддръжка на над 100 000 жители на Украйна, разясни президентът. „ Полагаме всички старания тези хора да получат освен заслон и храна, само че и медицински грижи, работа и обучение. Нашият апел към Европейски Съюз е и за поддръжка в дълготраен проект. Вярвам, че ще излезем от тази рецесия по-силни и по-сплотени”, сподели още Румен Радев.

Той добави, че с президента Дуда са разискали опцията за построяването на система тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. " Този метод ще предложим на идната среща на върха на НАТО ", сподели още Радев.

„ По доста способи се стремим да помогнем на Украйна. Бяха избрани наказания против Русия, която работи по метод, който не може да бъде признат от останалите страни. Смятам, че светът ще накаже тези военни закононарушения. За да задържим съветската експанзия, би трябвало да бъдем сплотени и твърди”, сподели от своя страна Анджей Дуда.

Вчера полският президент беше в Молдова, а през днешния ден, след България, ще посети и Румъния, припомня БНР. Полски медии оповестяват, че пътуванията на Дуда в Кишинев, София и Букурещ са част от консултациите, които полският водач организира преди срещата на върха на НАТО в Брюксел този четвъртък и идния по-късно диалог с американския президент Джо Байдън във Варшава.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР