България няма да успее до изпълни всички критерии за влизате

...
България няма да успее до изпълни всички критерии за влизате
Коментари Харесай

България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни, смята управителят на БНБ

България няма да успее до извърши всички критерии за влизате в еврозоната към датата на излизане на отчета за конвергенция през юни. Това разгласи шефът на Българска народна банка Димитър Радев, който взе участие на конференция, отдадена на влизането в еврозоната, проведена от асоциацията на почетните консули.



По думите на Радев главната причина за забавянето на страната е политическата рецесия и незадоволителното предпочитание на изпълнителна власт до завърши процеса. Според шефът на бнб въпреки всичко страната ни има късмет да влезе в еврозоната през идната година, само че е малко вироятно това да стане от 1 януари.

Банките и банковата система ще бъдат подготвени за влизане в еврозоната до края на годината. Не по този начин обаче стои въпроса с държавната администрация и локалната власт, които би трябвало съществено да поработят, с цел да изпълнят механически условията, изясни Радев.

По думите му, незабавно би трябвало да бъдат взети четири ограничения:
Възстановяване на политическите контакти по тематиката, защото съгласно Радев в този момент връзките са единствено протоколниВръщане на пътя на фискалната консолидация, което е извънредно значимо за БНБВъзможно най-бързо приемане на Закона за въвеждане на евротоУскоряване на работата по оставащите условия и техническата подготовка на изпълнителната власт


Служебният стопански министър Петко Николов също разяснява тематиката. По думите му е значимо България да одобри еврото като една от изгодите е възстановяване на рейтинга на страната. Николов заяви, че ведомството приготвя и специфична акция за попречване на злоупотребите след приемане на еврото.

" Уверявам, че КЗП ще следи за осъществяване на това за насърчаване. КЗП ще организшра акция " Честен търговец " с ясно очевидно лого ”, изясни Николов.

Снимки: Десислава Кулелиева








Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР