С полицейски кордон бяха разделени членовете и симпатизантите на ДПС

...
С полицейски кордон бяха разделени членовете и симпатизантите на ДПС
Коментари Харесай

На празника на Джебел разделиха с полицейски кордон симпатизанти на ДПС и ДОСТ

С полицейски кордон бяха разграничени членовете и симпатизантите на Движение за права и свободи и ДОСТ по време на празника на Джебел - 19 май . На този ден през 1989 година джебелчани излизат на кротичък митинг в отбрана на своите имена, език и религия по време на така наречен възродителен развой.

Честването през днешния ден мина при засилено полицейско наличие и скупчване на жандармерия . Въпреки апела на кмета на общината Бахри Юмер дни преди празника той да не се политизира, това не се случи.

Стотици деятели на Движение за права и свободи с шапки и флагове с абревиатурата на партията, отпред с ръководителя Мустафа Карадайъ, цялото оперативно бюро, депутати и евродепутати, извършиха площада пред читалището . Всички те се обърнаха с тил към трибуната, когато думата за одобрение бе дадена на кмета Бахри Юмер, а неговото слово бе прекъсвано от възгласи „ Движение за права и свободи “.

На площада се появи и водачът на ДОСТ Лютви Местан и деятели на партията , само че те бяха бързо разграничени с полицейски кордон от членовете и симпатизантите на Движение за права и свободи . Въпреки създалото се напрежение до физически конфликти сред двете страни не се стигна.

Сред формалните лица на празника на Джебел бяха посланикът на Република Турция в България Хасан Улусьой, който приветства джебелчани, и генералният консул на южната ни съседка в Пловдив Хюсеин Ергани. -->

По-късно пред чешмата, построена в памет на жертвите от Възродителния развой, Движение за права и свободи организира втори протест. В словото си ръководителят на партията Мустафа Карадайъ прикани към единение, тъй като, по думите му, демокрацията е в заплаха от „ тези, които опълчват, разделят, сеят ненавист и желаят България да напусне НАТО и Европейски Съюз ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР