С подписите на 54 народни представители Парламентарната група на „БСП

...
С подписите на 54 народни представители Парламентарната група на „БСП
Коментари Харесай

БСП внесе жалба в Конституционния съд за виртуалното участие на депутати в парламента

С подписите на 54 народни представители Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ внесе тъжба в Конституционния съд, с която се желае той да разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание от 6 ноември 2020 година за присъединяване в съвещанията на народни представители, сложени под наложителна изолираност или карантина заради COVID-19.

Това заяви националният представител от левицата Явор Божанков на брифинг в Народното събрание, съобшиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

„ Това решение на ръководещите свежда ролята на народните представители до цялостна условност. Депутатите, участващи в съвещанията от видеостена, не вземат присъединяване в дебатите и разискванията, а единствено обезпечават нужния кворум “, сподели Божанков.

Той означи, че това виртуално присъединяване се отнася единствено до народни представители, болни от коронавирус, и депутати, болни от нещо друго, нямат същите права.



„ Конституцията на Република България и практиката на Конституционния съд споделят, че решенията и започването на съвещание на Народното събрание се обезпечават от повече от половината присъстващи в зала народни представители. Това подсигурява, че решенията на Народното събрание са законни, легални и произтичат от волята на народа “, безапелационен е Явор Божанков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР