С поднасяне на венци и цветя на Паметник-портал на Осми

...
С поднасяне на венци и цветя на Паметник-портал на Осми
Коментари Харесай

Варна почете славна победа на българската армия

С поднасяне на венци и цветя на Паметник-портал на Осми крайморски полк във Варна бе маркирана една от най-големите победи на българската войска – завладяването на Одрин по време на Балканската война от 1912-1913 година.

Церемонията бе почетена от десетки варненци, отпред с кмета на града Благомир Коцев и ръководителя на Общинския съвет Христо Димитров. Сред формалните лица бяха зам.-областен шеф, зам.-кметове, началникът на Военноморски сили, кметове на региони в Община Варна и други

Тържеството във връзка 111 години от завладяването на Одринската цитадела бе проведено от Тракийското сдружение " Капитан Петко челник “ – Варна взаимно с Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса и Съюза на ветераните от войните.

26 март - Ден на Тракия, е един от огромните дни в българския културно-исторически календар, на който се прекланяме пред  подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както пред паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили заслон в рамките на България. 

От 20-те години на ХХ век тракийските сдружения, армията, църквата и българската културна общност празнуват Деня на успеха край Одрин.

От 2006 година този ден е приет публично и от българското държавно управление за Ден на Тракия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР