С почервеняло от неудобство лице, шефът на НЕК Петър Илиев

...
С почервеняло от неудобство лице, шефът на НЕК Петър Илиев
Коментари Харесай

Шефът на НЕК с противоречиви данни за цената на тока

С почервеняло от стеснение лице, шефът на НЕК Петър Илиев стана за срам в ефира на Нова телевизия тази заран. Държавният необут се оплете в неистини до момента в който бръщолевеше небивалици, с които се опитваше да оправдае рекордната за Европа цена на тока за българския бизнес.

„ НЕК няма обвързване да продава ток на свободния пазар. Единственото обвързване, което има НЕК за свободния пазар, е по делото на Европейска комисия против българската страна за операции на свободния пазар “, изясни Илиев, само че несигурността му в гласа издаде неналичието на религия в личните му приказки.

По думите му, НЕК има право, само че няма обвързване. „ НЕК има обвързване да доставя ток на популацията, да доставя водни запаси за напояване “, съобщи Петров. НЕК не въздейства на цената, твърдеше настойчиво той., написа блиц.

Румен Радев, заместник-председател на АИКБ, отвърна Илиев и уточни, че казаното от него не е цялостната истина. „ Естествено, че НЕК може да въздейства на цените. НЕК има голяма роля в този развой и дано да не скромничи господин Илиев “, сподели той.

Оправданието на Илиев за въпросните дни, когато се продавал ток незабавно ток, е любопитно: „ Очакваха се съществени превалявания в тези дни. Тогава би трябвало да има предварителна защита да изпразним язовирите, с цел да няма наводняване “.

Румен Радев още веднъж отвърна: „ Мога да ви залея с бележки по това, което казвате. Естествено, че има въздействие НЕК, по какъв начин да няма? “.

„ НЕК е един необикновен казаус. Той е публичен снабдител, произвеждане на електрическа енергия и търговец. В това число и на свободния пазар “, добави представителят на работодателите.

„ Представете си, че сте на футболен мач. Имате един рефер, който обаче има опцията и да отиграва топката. Той би могъл да даде и голов пас. Той може да направи някой голмайстор, би могъл да извее някой в мощно конкурентно позиция “, уточни Радев.

„ Много ме ласкаете, че аз въздействам на борсата “, сопна се Илиев. „ България си избра този модел и това е. От 2014 година токът се продава по графици. От 2018 предходната година целият свободен ток се продава единствено на борсата “, сподели той, само че призна, че количествата са по-малки. „ Все едно, когато пазарувате за стол, да пазарувате от бензиностанция “, уточни той.

На въпрос дали ще се лимитират единствено с настояването за оставка на Илиев, Радев отговори: „ Съгласували сме позиции с сътрудниците. Силни ограничения и промени изобщо в енергийната система. Те не се изчерпват единствено с една съответна физическа оставка. Ние визираме държание на НЕК, което намираме за недакеватно “.

В момента четирите национално показани работодателски организации упорстват за оставката на Илиев и се чака в скоро време да я получат!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР