С по-топлото време идват и някои промени в начина ни

...
С по-топлото време идват и някои промени в начина ни
Коментари Харесай

Ползите от консумацията на салата всеки ден

С по-топлото време идват и някои промени в метода ни на живот. Често те са свързани с това какво похапваме денем. И сигурно има моменти, в които не желаеме нищо друго на масата, с изключение на огромна купа със салата.

Дори и да не сме на диета, постоянната консумация на миксове от зеленчуци още веднъж ще ни се отблагодари със своите редица изгоди за организма. А най-хубавото е, че в случай че ядем салата всеки ден, ще увеличим доста приема на потребни хранителни субстанции.

Разбира се, техният тип и количество зависят от това какви съставки прибавяме в салата, само че със сигурност ще се заредим с основните витамини и минерали, както и с доста фибри. А с тяхна помощ ще изглеждаме и ще се усещаме доста по-добре.
 Снимка 533983
 

В зеленчуците се съдържат най-вече неразтворими фибри, които подобряват храносмилането. Разтворимите пък, които са в по-малка централизация, контролират холестерола и равнищата на кръвна захар. Освен това, фибрите ни държат сити за по-дълго, с което си спестяваме някое и друго нездравословно провинение.

За да си набавим и от двата типа е добре в салатата ни да участват тъмнолистни зеленчуци (например спанак), бобови (като нахут или салатен боб), както и някой плодов детайл (за предпочитане цитрус).
 Снимка 533985
 

Витамин С също е в огромни дози в салатите. Той се съдържа в чушките, броколите, доматите и други зеленчуци и ни дава антиоксидантна отбрана, от която имаме нужда всеки ден. Тъмнолистните зеленчуци пък ни обезпечават и количество витамин К, който другояче е по-трудно да си набавим. А той е значим за кръвообращението и здравето на костите, предава Eat This, Not That.

Разбира се, изгодите от постоянната консумация на салати не свършват дотук и зависят от нейните съставки. Важно е да обърнем внимание освен на зеленчуците, които слагаме в купата, само че и на различните добавки и дресинги, които могат да я създадат по-вкусна, само че и много по-калорична и не чак толкоз здравословна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР