С пет гласа за“ и четири въздържал се“ Надзорният съвет

...
С пет гласа за“ и четири въздържал се“ Надзорният съвет
Коментари Харесай

ИО: Интеграцията на НЗОК с останалите електронни системи ще намали разходите на Касата

С пет гласа „ за “ и четири „ въздържал се “ Надзорният съвет на НЗОК одобри Здравната каса да бъде включена в листата на административните органи, които при осъществяване на своите функционалности, свързани със систематична интеграция, разпореждат осъществяването им на Националния систематичен интегратор „ Информационно обслужване “. Това излиза наяве от стенограмата на съвещанието, извършено на 5 април.

Припомняме, че на предходното съвещание надзорниците отхвърлиха предлагането с претекста, че това решение изисква да се откажат от автономността си във връзка с публичните поръчки, свързани със софтуера и хардуера на Касата, както и че има цяла година до приключване на контракта с „ Информационно обслужване “ за създаване и поддържане на системата им.

„ Договорът с „ Информационно обслужване “ е отвън кръга на систематичната интеграция и е отвън постановлението на Министерския съвет и си е контракт, който предстои на осъществяване и би трябвало да бъде приключен. Предмет на днешния дневен ред е включването на НЗОК към всички държавни органи и институции, които са част от систематичната интеграция на страната. Тъй като има много неизяснени въпроси, мисля, че тъкмо в този момент е моментът да чуем и да забележим концепцията на „ Информационно обслужване “, също и да се срещнем с нея “, споделя ръководителят на Надзора доцент Момчил Мавров на последното съвещание. На него с изключение на представителите на „ Информационно обслужване “ участват и служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, както и служебният министър на електронното ръководство Георги Тодоров.

По време на презентацията на „ Информационно обслужване “ излиза наяве, че НЗОК е закупувала настолни конфигурации с близо 60% по-висока цена.  

„ Това е нещо, на което се натъкнахме през последните месеци, защото това е отвън нашия обсег, само че е непосредствено обвързвано с нашата активност, т.е. ние бяхме възнамерявали една актуализация на всички мейл сървъри от позиция на сигурност и се оказа, че към сегашния миг компютрите, с които НЗОК и РЗОК разполагат, са извънредно остарели и те не могат да бъдат обновени най-малко като сигурност, което е извънредно притеснително, защото става въпрос за информация, която е здравна. Няколко пъти сме отправили такива рекомендации към Здравноосигурителната каса. Има една социална поръчка, която бе осъществена, в която откакто влязохме в елементи се оказа, че даже е по-слаба от компютърната настройка, която ние предлагаме на нашите сътрудници, а е закупена с към 600 лева по-висока цена “, споделя Ивайло Стойчев от „ Информационно обслужване “.  

Министър Меджидиев се обръща към Надзора с въпрос дали би трябвало да се вземе поради по какъв начин до момента са закупувани компютрите, тъй като надзорниците са се тормозили от задаването на публични поръчки за „ Информационно обслужване “. „ Както е последната социална поръчка. Всичко това може да се наблюдава. Да се види за какъв брой пари какво е поръчано. Не знам дали е във Вашия сектор, подготвеност, само че в случай че в Министерството заваря такова нещо … “, споделя той.

„ С тази систематична интеграция решете го по-бързо, защото сега организираме промяна в ТЕЛК системата. Помните митингите какво се случи преди два месеца с пенсиите на хората с увреждания. Положихме големи старания. Аз благодаря на министър Тодоров за тази база данни, която трябваше от ТЕЛК да ги прехвърлим към Национален осигурителен институт и надлежно да ги синхронизираме. Две седмици аз не съм спал от смут, че тези хора и този месец щяха да останат без пенсии. Здравните промени, за което министър Тодоров е поел уговорката, да приключим с тази пошла активност не знам от какъв брой години, Вие по-добре знаете, на системата на ТЕЛК. Целта ни е системата да проработи, да се отвори опция всички завеждащи клиники в лечебните заведения да могат да освидетелстват, във всяка болница да има комисия, която да се събира и да освидетелства. През тяхната система желая данните от електронното здравно досие да попадат при лекарите на инцидентен принцип, както в правосъдната система. Това съм го упълномощил като министър. Да попада на инцидентен принцип при съответния доктор, без даже лекарят да знае имената на пациента, да няма среща доктор – пациент. Всичко да става писмено. По този метод корупционният детайл се отстрани на 100%. Второто, което е, сложил съм периоди за осъществяване на експертизи до 15 дни. Всичко това се работи. Аз Ви апелирам за друго, тъй като аз съм си сложил цел до 15 май това нещо да се случи. Имам убеденост, че ще го изработят до 1 май. Съдействайте, тъй като за това електронно здравно досие тази систематична интеграция е нужна. Иначе даже това електронно здравно досие няма да дава отговор без тази информация, която имате в Здравната каса. Това ми е молбата. За другите неща, Вие сте юрист, доста по-компетентен юридически. Г-н Мавров също е правист, има и икономисти. Вие сте експерти, които би трябвало да положите старания и да не се случва това, което се случваше при предходното управление на Здравната каса. Един систематичен отпор и не да си тръгнем от Здравната каса и да заличим цялата осведомителната система, с която госпожа Пенкова сега се чуди какво да прави. Защо? Защото на някой му е неприятно да види какво се е случвало. И апелирам, обърнете внимание, 101 хиляди лева са платени за компютрите. Нека да стартираме да търсим отговорност “, споделя още министър Меджидиев.  

Пълния текст на стенограмата може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР