С пари на школото купиха боя, сами обновяват 7 класни

...
С пари на школото купиха боя, сами обновяват 7 класни
Коментари Харесай

Учители си направиха бригада „Нов дом“ в Пловдив СНИМКИ

С пари на школото купиха багра, сами обновяват 7 класни стаи в ОУ " Елин Пелин "

Учители повикаха неволята за летния ремонт в школото си през ваканцията. Отговориха им компании - с предложения, които не са по джоба на делегирания бюджет. И екипът самичък се запретна да боядиса и освежи 7 от класните стаи.

Още като направила плана какъв брой пари може да отдели за обновяването, директорката на ОУ „ Елин Пелин “ Татяна Вангелова видяла, че 10 000 лева до средата няма да стигнат при цени към 5-6 лв. на квадрат, които желаят строителните бригади. Класните стаи са огромни и за цялата им площ излиза скъпо.



Затова на свое заседание колективът взел дружно решение парите да се вложат в материали, а учителите да дарят труда си, с цел да влязат децата наесен на чисто и красиво - там, където най-вече има потребност ръка да пипне сегашната образователна среда.



Втора седмица към този момент учителите са въоръжени

с валяци и четки, вместо с показалката и мишката на преносимия компютър.

Преподавателката по изобразително изкуство Албена Янакиева направила обособен план за всяка от седемте класни стаи, като се съобразила и с желанията на класните ръководители, чиито възпитаници ще ги употребяват.



Проектът за помещението на 6-В е отворен на преносимия компютър, а самата Албена Янакиева съвсем не слиза от металното скеле.

С точното око на математичка Мария Личкова показала къде да се обтегнат хартиени ленти, тъй че да са успоредни и да разграничат цветните детайли върху стените.



Докато двете отмятат прецизната работа по контурите, сътрудника по физическо образование Петко Чирпанлиев напредва с огромните пространства с валяк с дълга ръкохватка. Има опит и школската бригада „ Нов дом “ го е главила за шеф. Дамите се майтапят, че са подизпълнители.

Мария Личкова е удовлетворена, че усвоила нови умения, до момента в който „ чиракува “. И като гледа по какъв начин се оформят триъгълници и трапец по стените, подмята, че

може да ги включи и в образованието - децата да пресмятат повърхност и разход на боята.

Тя пък е в сиво и галените нюанси на жълто, розово и синьо. Когато всичко е готово, в единия ъгъл Албена Янакиева ще нарисува в същите пастелни цветове и акцент - разцъфнали магнолии.



Преди да се стигне до реализация на плана, трима бащи дали рамо с шпакловане на неравности, които лъснали след отстраняването на долап от стената. Живко Димитров, Валентин Моллов и Стоян Юруков са от строителния отрасъл и отбират кое по какъв начин става. „ Ако влезе най-после занаятчия, ще откри несъмнено куп дефекти “, сериозни са към себе си учителите. Но стаите една по една блеснат в свежи цветове.



На 6-А към този момент е подготвена - в резеда, по-яркозелено и екрю. Над цокъла над вратата учителката по изобразяване е изографисала бамбукови стебла с панда върху тях.

Дни наред нанасяла сенките с тънка четчица и дребни бурканчета в разнообразни нюанси на зеленото.



Тази нова хубост помрачават единствено акумулиращите печки, с които продължава да се топли учебното заведение. Много изписахме да желаеме промяна на отоплението, само че няма, до момента е санирана и единствено южната стена на фасадата, споделя зам.-директорката Татяна Минкова.



Новата стая на 4-А клас е в жълто и синьо. А на 2-А - в жълто и зелено. Чакат се нови самостоятелни чинчета за 3 класни стаи. Родителите на предходния 5-В пък подарили два шкафа, които излезли от приложимост.

Стаята на 5-Б клас е решена в шампанско с предпазлив акцент в светлосиньо към прозорците. Почти 2/3 от едната стена следва да бъде заета от другия нов детайл - грамадна географска карта върху гипсокартон.

Стаята на бъдещия 5-А пък към този момент няма да е в лилаво. Хубава била с нарисуваните къщички на едната стена - отново от учителката по изобразяване, само че към този момент два випуска са минали и много се е похабила. Затова цветът е премахнат с обсег с по-неутрални тонове. Учители обаче донесли от къщи останали 3D тапети, които имитират тухли. Ще ги налепят в единия ъгъл. Точно там преподавателката по български език Елена Грозданова счита да постави леглото, на което е отгледала двете си деца. Като



махне преградите, ще се трансформира в чудна скамейка или миндерче с възглавници, с цел да се оформи ъгъл за отдих в класната стая.

Учениците от 6-Б си имат друга екстра - голям часовник със сребрист циферблат на прясно боядисаната стена в обновената си класна стая, която комбинира свежо сиво, бяло и жълто.

Остават още две за следващата година, заканват се да не стопират дотук учителите от ОУ „ Елин Пелин “. И са безапелационни, че всяка смяна в средата прави децата по-активни. В офанзивата им да я трансформират със лични сили се присъединили и бъдещите седмокласници. По време на спомагателните дни за планови действия, с които бе удължена образователната година, те създали шаблони и освежили цокъла под южната ограда на двора - с облаци, лалета и отпечатъци от детски ръце.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР