С пълно мнозинство от 205 за и един въздържал се

...
С пълно мнозинство от 205 за и един въздържал се
Коментари Харесай

Парламентът избра Камен Плочев за управител на Здравната каса с пълно мнозинство

С цялостно болшинство от 205 " за " и един въздържал се депутатите утвърдиха кандидатурата на проф. доктор Камен Плочев за позицията на шеф на Националната здравноосигурителна каса. Мандатът му е до пролетта на 2020 година

Плочев има 38-годишен опит в опазването на здравето, в това число на управителни позиции, посочи Даниела Дариткова, ръководителят на здравната комисия в Народното събрание и един от вносителите на номинацията за новия шеф от ръководещата партия ГЕРБ. Той беше единственият претендент, само че получи утвърждението на цялата зала. Плочев поема поста от Глинка Комитов след подадената му оставка, като на процедура е определен да довърши неговия мандат за три, вместо за цялостните пет години.

Сред целите си Плочев подреди прозрачността в работата на здравната каса и засиленият надзор над разходването на обществените средства за здраве. Има концепция да сътвори аналитично финансово звено в касата, да уреди въпроса с външните експерти консултанти към касата, тъй че да са самостоятелни от лобисти, да вкара електронната пациентска карта и да направи касата деен участник в договарянето с сътрудниците.

От трибуната в пленарната зала претендентът получи похвали от всички парламентарни групи за професионализма си и сполучливата си кариера във ВМА като шеф на Клиниката по инфекциозни заболявания. Депутатите от всички обединения показаха вяра, че може би той ще успее да се оправи с множеството проблеми на опазването на здравето откакто го познава по този начин добре от вътрешната страна. Иначе постът е доста проветрив и за 18-те години от съществуването на касата са заменени 17 шефове, акцентираха от Движение за права и свободи.

" Как по този начин един бележит български академик, потвърден в региона на медицината без да схваща нищо от финанси, се е нагърбил с сходна задача, тъй като постът изисква комплициран баланс сред пациентите и финансите ", попита Славчо Велков от Българска социалистическа партия.

Плочев отговори с история за именития академик Исак Нютон, който отговарял за надзора и защитата на кралската каса. По това време от ръбовете на монетите служащите изтърквали огромно количество сребърен пясък и парите намалявали. Нютон разкрил решението монетите да бъдат назъбени и практиката спряла. " Не, че се върша на Исак Нютон, само че и академик може да способства по финансовите проблеми ", отговори новият шеф на касата. В заключителните си думи към депутатите съобщи, че ще се преценява с тяхното мнение и ще разчита на съдействието им за решаването на значимите въпроси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР