С отпадането на таксите за студентите ще се увеличи конкуренцията

...
С отпадането на таксите за студентите ще се увеличи конкуренцията
Коментари Харесай

Цоков: С отпадането на таксите за студентите, ще се увеличи конкуренцията за държавна поръчка

С отпадането на таксите за студентите ще се усили конкуренцията във връзка с местата, избрани за държавна поръчка във висшите държавни учебни заведения. Това мнение изрази министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в ефира на Българското национално радио.

Кабинетът предлага да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения, признати в местата, които страната субсидира. За задачата ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето обучение. Необходимата сума се пресмята на сред 120 и 150 милиона лв. годишно. Тези средства са обезпечени още от втория учебен срок на тази образователна година.

По думите на министъра мярката не е еднократен акт, а цялостна държавна политика. Мярката е ориентирана към това да се разшири достъпът, а не да са понижи конкуренцията, сподели Цоков.

Миналата годината българската просветителна система влезе в един годишен отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване и един от неприятните за нас знаци е, че 17% от младежите сред 18 и 25 години нито учат, нито работят, нито се занимават действия, свързани с неофициално обучение, разяснява проф. Цоков.

Средната такса на образование на студентите държавна поръчка предходната година е 1050 лева, сподели министърът. Влагаме пари в децата на България. За 10 години с 12% са нарастнали хората, завършващи висше обучение, които се обезпечават в България. Сега той е 86%. Завършването на висше обучение в България подсигурява, че младежите ще останат в страната ни, сподели още проф. Цоков.

Средният приход на приключилия висше обучение е 2200 лева, а преди шест години той е бил 950 лева, сподели министърът. Най-добрият механизъм за това нашите, приключили висше обучение, деца да останат в България е, когато се уголемява опцията за приемане добре платена работа и други обществени осигуровки като детски градини, уточни той.

„ Парите към този момент не са главен фактор за това децата ни да отиват в чужбина “, сподели проф. Цоков.

Националният статистически институт демонстрира, че хората, приключили висше обучение, получават от два до три пъти по-високи заплати от останалите, разяснява още просветителният министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР