с още 15% във вторник във втория си най-лош ден

...
с още 15% във вторник във втория си най-лош ден
Коментари Харесай

Исторически срив на турската лира заради ината на Ердоган

с още 15% във вторник във втория си най-лош ден за всички времена, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган отбрани внезапните понижения на лихвите и даде обещание да завоюва своята " икономическа война за самостоятелност " макар необятно публикуваните рецензии и молбите за превръщане на курса, предава Reuters.

Лирата падна до 13,45 за $, което докара до рекордни спадове за 11-та поредна сесия, преди да понижи някои загуби. Валутата е изгубила 45% от цената си тази година, в това число близо 26% спад от началото на предходната седмица. Спрямо еврото валутата отслабна до ново от 15 лири за евро.

Ердоган упражни напън върху Централната банка на Турция да се насочи към нападателен цикъл на облекчение, който, съгласно него, има за цел да усили износа, вложенията и работните места – даже когато и обезценяването на валутата се форсира, изяждайки приходите на турците.
Турците стопират да купуват



Много икономисти нарекоха пониженията на лихвите безразсъдни, до момента в който опозиционните политици приканиха за предварителни избори. Турците споделят пред Reuters, че шеметният срив на валутата унищожава домакинските им бюджети и проектите им за бъдещето.

" Цените се повишават прекомерно бързо. Не желая да закупувам избрани артикули, тъй като са станали прекомерно скъпи ", сподели Каан Аджар, 28 година, управител на хотел в южния турски курорт Калкан, добавяйки, че обмисля да анулира пътуването си в чужбина поради възходящите разноски.

" Вината е в президента Ердоган, държавното управление на ПСР (партията на президента, б.р.) и тези, които години наред си затваряха очите и ги подкрепяха ", споделя хотелиерът пред Reuters.

Въпреки че управляващите не са се намесили, с цел да спрат разпродажбата на валутата, съгласно два източника Ердоган се е срещнал с шефа на централната банка Шахап Кавджъоглу във вторник, само че не е ясно какво са си говорили. От банката не разясняват спада на лирата.

Централната банка понижи лихвите с общо 400 пункта от септември, оставяйки действителната рентабилност надълбоко негативна, до момента в който на практика всички други централни банки започнаха да стягат или се готвят да го създадат.
Ирационален опит
Başarı şansı olmayan bu irrasyonel deneyi bir an önce terkedip Türk lirasının değerini koruyacak, Türk halkının refahını gözetecek kaliteli politikalara bir an önce dönmemiz gerekiyor.

Bunu nasıl yapacağımızı yeniden hatırlamakta fayda var
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР