С около 8% е паднала консумацията и производството на безалкохолни

...
С около 8% е паднала консумацията и производството на безалкохолни
Коментари Харесай

Консумацията на безалкохолни падна с 8% заради инфлацията

С към 8% е паднала потреблението и производството на безалкохолни питиета у нас от началото на годината. Това заяви Жана Величкова, изп. шеф на браншовата организация в бранша.

Тя разясни, че при малките  производители спадът на продажбите на пазара на годишна база е съвсем двойно по-голям и доближава 15 на 100.

Величкова се надява свалянето Данък добавена стойност да понижи инфлацията и при безалкохолните питиета. Тя заяви още, че в последните месеци доставчиците на първични материали за производството не предизвестяват за вероятно повишаване, а това ставало ясно едвам след идването на количествата в складовете на заводите.

Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система, който показа изследва за бранша, напомни, че по данни на Национален статистически институт повишаването на безалкохолните питиета през април е било 11,6% по отношение на същия месец на предходната година, само че много по-ниско, в сравнение с при други храни.

По-думите на Жана Величкова към момента България е на опашката в Европа по консумация на натурални сокове. При бутилираните води обаче сме на междинното равнище за Стария континент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР