С около 3 ст. седмично ще се вдигат цените на

...
С около 3 ст. седмично ще се вдигат цените на
Коментари Харесай

Не месечен, скокът в цените на горивата вече е седмичен. Вижте с колко!

С към 3 ст. седмично ще се подвигат цените на горивата, разясняват шефове на родни бензиностанции.

Скокът ще засегне както търговците, които са пуснали горивата на ниски цени, по този начин и тези, при които са на междинното за страната равнище и даже по-високи.

В момента най-масовият бензин А95 се налива против 2,44 лв. за литър. Така пълненото на резервоара с потенциал към 60 литра ни излиза малко над 146 лв..

Цената на дизела пък удари 2,50 лв. за литър и с цел да заредим догоре, ще платим 150 лв..

От началото на годината досега цените на горивата са скочили с 3 ст., демонстрира информация във fuelo.net.

На 1 януари цената на А95 е била 2,41 лева за литър, а нафтата се е наливала против 2,47 лв.. Единствено има понижение при пропан-бутана с 2 ст. и той се продава приблизително за 1,38 лева вместо за 1,40 лева за литър.

В същото време метанът, който е природен газ, е скочил от 2,54 лв. за кг на 2,95 лв.. Това е и горивото с най-значително нарастване от началото на година досега. Причината е нарастването на цената му на интернационалните тържища.

При петролните артикули растежът на цените се дължи на повишаването на синьото гориво, което в края на предходната година струваше 78 $ за барел, а сега се търгува за 90, като наклонността е да надвиши $100.

" Възстановяване на международната стопанска система и растежа на търсенето, в комбиниране с намаляващи ресурси и стесняване на свободния потенциал на производителите, вещаят единствено по-високи цени ", предвижда пред " Блумбърг " финансовият анализатор Борис Петров.

Липсата на предложение, което да догони търсенето, е главната причина за близки до седемгодишния връх цени на петрола.

Експертът е безапелационен, че цена над 100 $ за барел ще се появи до няколко месеца, и предизвести, че няма задоволително варианти тя да се върне назад.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР