С около 20 души е контактувал в болницата младият 27-годишен

...
С около 20 души е контактувал в болницата младият 27-годишен
Коментари Харесай

Още горещи подробности за двамата с коронавирус в Плевен и Габрово

С към 20 души е контактувал в болничното заведение младият 27-годишен мъж от Плевен, който даде позитивни резултати за ковид, заяви шефът на спешния щаб, военачалник Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА. От всички тях взети проби и са изолирани.

75-годишната жена, която е била призната в габровската болница за лекуване от пневмония, още от приемането си е била сама в болничната стая и е контактувала със доста по-малко хора, сподели шефът на здравното заведение доктор Минко Михов. Все отново всички, за които има и най-малкото подозрение, са изолирани.

Проф. Тодор Кантарджиев напомни, че е почнало проучване на всички лежащо заболели пациенти с белодробни затруднения за съществуване на ковид и по този начин се е стигнало до две позитивни проби - при два от трите вероятни проби. Ще се вършат още проби през идващите часове.

"Вчера, знаете, 99 проби бяха изследвани. Днес пробите на двама пациенти- един пациент от Плевен и една пациентка от Габрово, се оказаха, че са позитивни с референтния тест на Световната здравна организация ", сподели още Кантарджиев. По думите му, когато се появи подозрителен за позитивен резултат, той се тества и с други.

"Засега това, което решаваме и предлагаме като лабораторно умозаключение, да се създадат втори проби на тези пациенти и с цел да не се губи време, да се вземат материали от контактните на тях лица, на които да създадем същите проби за ковид, да забележим дали има предаване на инфекцията ", сподели още проф. Кантарджиев.

По думите му личният състав на Националната референтна лаборатория чака пробите през нощта. "Надявам се на следващия ден сутринта, при снабдяване на тези проби през нощта, да бъдем подготвени със заключението дали става дума за ковид при пациента от Плевен и пациентката от Габрово и дали потвърждаваме РНК на ковид в контактните лица ", добави още Кантарджиев.

Началникът на ВМА ген. Стоян Мутафчийски изясни, че не престават инспекциите на резултатите, само че на този стадий лицата с позитивни проби се смятат за инфектирани.

От спешния щаб приканват хората да не изпадат в суматоха и да не стартират с изцяло ненужното презапасяване с медицински препарати и храни.

Достатъчно е да се съблюдават главните правила. А най към този момент да се мият постоянно ръцете, да се заобикаля пътешестване в препълнени коли на градския превоз, както и посещаването на мероприятия, където има огромно скупчване на хора, добави ген. Мутафчийски.

Днес в 10 сутринта ще се разгласят окончателните резултати, в случай че се потвърдят, в Европа ще останат единствено три страни, които остават незасегнати от епидемията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР