С оглед продължаващото нарастване на цените на храните, трябва да

...
С оглед продължаващото нарастване на цените на храните, трябва да
Коментари Харесай

Иванов: Селското стопанство и веригите за доставки на храни трябва да по-стабилни и устойчиви на настоящи и бъдещи кризи

„ С оглед продължаващото повишаване на цените на храните, би трябвало да следим деликатно въпроса за достъпността на храните. Трябва да се подхващат всички стъпки, за да  бъдат селското стопанство и веригите за доставки на храни по-стабилни и устойчиви на сегашни и бъдещи рецесии “.

Това съобщи министърът на земеделието доктор по време на неофициална среща на министрите на земеделието от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Събитието се осъществя по покана на господин Расмус Преен, министър на земеделието на Дания.

Д-р Иванов уточни, че забележителното нарастване на индустриалните разноски не може да бъде обезщетено от нарастването на индустриалните цени. Брутната продукция се свива в дълготраен проект в подсектора и добавената стойност непрестанно понижава. По думите му позицията на България е, че решението на Комисията за дерогация от екологичните условия по Първи дирек на ОСП през 2022 година е прагматично решение с позитивни последствия и следва да бъде продължено през 2023 година



Тема на срещата бе и регламентът за географските означения, като съгласно аграрният министър политиката за качеството на Европейски Съюз би трябвало да бъде опростена.

„ В актуалната обстановка с рецесията в Украйна и социално-икономическите последствия от военния спор считаме, че би трябвало да се откри баланс сред обезпечаването на конкурентоспособност на земеделските производители и високите индустриални стандарти на Европейски Съюз и обезпечаването на продоволствена сигурност в Европейски Съюз и в международен мащаб “, сподели доктор Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР