“С одобрението на Корнелия Нинова, оръжие за Украйна, както и

...
“С одобрението на Корнелия Нинова, оръжие за Украйна, както и
Коментари Харесай

Александър Симов за ФАКТИ: Няма как Иван Гешев да продължи да бъде главен прокурор

“С утвърждението на Корнелия Нинова, оръжие за Украйна, както и за Русия, не е било изнасяно. Ако такова е изнесено зад тила на страната, то е напълно обикновено шефът на “Кинтекс” да бъде освободен. Всеки експорт на оръжия обаче би трябвало да мине през подписа на министъра на стопанската система, в тази ситуация Корнелия Нинова. Тя е безапелационна, че такова нещо не е разписвала”.

Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов.

Попитан за процедурата по желание на шеф на Българска народна банка, той уточни: “Когато се взема решение подобен въпрос, обединението би трябвало да излезе с обединен претендент. Затова и не разбрах ината на “Има подобен народ”, които - изключително след отдръпването на Андрей Гюров, считам, че трябваше да създадат същото и с Любомир Каримански, да седнат четирите обединения на масата и да потърсят общ претендент. Този политически дебелоглав, това напрежение, което се сътвори, трансформира един механически въпрос в политическа бомба”.

“Според мен Има Такъв Народ се опитваха да основат някакъв тип плаващо болшинство - да изберат Каримански с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, разчитайки на тяхната поддръжка. Всеки, който в миналото е разчитал на гласовете на ГЕРБ, се е оказал измамен, по този начин и Има Такъв Народ. Прегръдката на ГЕРБ е вампирска - последователно изсмуква кръвта. Има Такъв Народ би следвало да разтълкуват урока, който получиха - че най-хубавите договаряния можеш да водиш в границите на партиите, с които си се обвързал в ръководството. Чувам, че при последваща процедура, Има Такъв Народ считат да предложат Каримански още веднъж. За мен това е неприятен жанр на връзка. Видя се, че Каримански не може да събере гласове”, счита Симов.

Той разяснява и настояването на Има Такъв Народ за по-голямо посланичество в парламентарните комисии: “Не са сложили този въпрос, когато създавахме комисиите, в един миг желаят преизчисляване на формулата, по която имат своите представителства. Ясно е, че Има Такъв Народ се пробват да показват политически мускули и евентуално ги разбирам, социологическите изследвания не демонстрират добра наклонност за тях. Същевременно не считам, че извиването на ръце пред всички е положителният жанр на правене на политика”.

Попитан дали след снощния съдружен съвет са изгладени несъгласията по повод заплащанията на пътните строители, Симов отговори: “Според мен ще стигнем до решение тази седмица. След няколко часа имаме съвещание на парламентарната група, на което ще обсъдим по какъв начин ще се отнасяме ние към това решение. Дилемата ни е, че не подкрепихме решението, което Има Такъв Народ оферираше, тъй като съгласно нас е належащо да има по-широк надзор върху раздаването на тези пари. Не е загадка за никого, че точно ремонтите на пътища бяха огромната касичка на ГЕРБ, че бяха инструментът, с който Бойко Борисов подчини стопански цялата страна. Как нито един път задгранична компания не завоюва социална поръчка за ремонт на пътища? Винаги ми е било чудно. Убеден съм, че те биха имали предпочитание да вземат участие в търгове в България, само че постоянно компании, близки до ГЕРБ, печелеха. Дори се приказва - не мога да го потвърдя - че Бойко Борисов персонално е раздавал порциите и е определял парите. Точно поради това - с цел да покажем нов жанр на ръководство, е належащо тези пари да бъдат контролирани”.

Депутатът изрази мнение, че тематиката с пътното строителство е заредена с взривоопасност.

“Фирмите би трябвало да получат парите си, само че би трябвало да се опитаме да минимизираме всякаква опция за корупционни практики”, заключи той.

“Коя тематика не се държи запушена от прокуратурата? Коя тематика Иван Гешев е развил до степен да получим естествен свършек? Това е огромният капан, пред който е изправена ръководещата коалиция. Това е и огромният капан, който щракна, когато беше задържан Бойко Борисов - видяхме, че прокуратурата отхвърли да се задейства. Когато споделям, че Иван Гешев е главната опозиционна мощ на това държавно управление, считам, че съм прав”, сподели още депутатът.

“Върху ГЕРБ има обтегнат прокурорски чадър и това не може да продължава”, уточни Симов. “Коалицията има огромни тематики, по които би трябвало да продължи да работи, тъй като в последна сметка те я сплотяват. Не можем да спрем единствено със закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Иван Гешев не може да продължи да бъде основен прокурор. Няма по какъв начин да продължи. Той няма никаква социална легитимност”, добави той.

“Отсега би трябвало да се мисли какви членове на Висш съдебен съвет и по какъв метод би трябвало да бъдат номинирани. При избора един спомагателен проблем ще излезе на напред във времето - съгласно законодателството, членовете на Висш съдебен съвет би трябвало да бъдат определени с ⅔ от гласовете. Това е мъчно постижима в този парламент математика, с партии като ГЕРБ и Движение за права и свободи, които ще откажат да сътрудничат. Това обаче не значи, че борбата против Гешев би трябвало да бъде забравена. За мен той не може да продължи да бъде основен прокурор”, сподели още Александър Симов.

Като заместник-председател на Комисията по просвета и медии, на въпрос за Министерството на културата и обстановката там, той отговори по този начин: “Трудно намирам за себе си политически учредения Атанас Атанасов да продължи да бъде министър на културата. Вярно е, че неговите предходници не могат да бъдат похвалени с триумфи. Боил Банов беше едно безвремие, а към времената на Вежди Рашидов не ми се желае да се връщаме. Същевременно обаче, когато си пристигнал с претенцията, че обстановката в културата ще се промени, не може единственото, което сме запомнили от теб, да бъде едно сюрреалистично видео селфи, което постоянно ще преследва господин Атанасов отсам насетне”.

“Творците в България не одобриха това държание и не разбирам по какъв начин той ще продължи да бъде министър, на какви политически основания”, добави Симов.

Според него не е обикновено парите за просвета да бъдат намалявани, а в противен случай - би трябвало да има нарастване. Депутатът се надява това да се случи при актуализацията на бюджета.

Целия диалог можете да гледате във видео: