С обещания за мощен икономически подем излезе премиерът Кирил Петков

...
С обещания за мощен икономически подем излезе премиерът Кирил Петков
Коментари Харесай

Петков гарантира 7% икономически растеж - при липса на корупция

С обещания за мощен стопански напредък излезе министър председателят Кирил Петков на Общото заседание на Националното съдружие на общините (НСОРБ), провело се през днешния ден. На форума, който събра кметове и ръководители на общински препоръки от цялата страна, участваха и вицепремиерите Гроздан Караджов и Борислав Сандов, оповестява

Петков разгласи, че българската стопанска система е постигнала 4.5% напредък, макар рецесията. И показа упованието си, че този индикатор ще се усъвършенства повече, когато дойдат парите по линия на европейските оперативни стратегии и Плана за възобновяване и резистентност. Тези средства министър председателят дефинира на общо 48 милиарда - само че не посочи дали лв. или евро. „ Това е невиждано количество средства, които, в случай че ги изразходваме вярно, България може да бъде напълно друго място”, уточни той.

След което обясни на представителите на локалната власт какво схваща под вярно харчене: „ Това, което се чуваше в близката ни история: „ Аз ви давам едни средства” – нямаме за предоставяне. Ние, като страна, като институции, имаме две задания: да преразпределяме вярно бюджетните средства, да усвояваме изцяло европейските планове, само че за извънредно развиване. И тези средства нито са на централната власт, нито ще станат ваши, когато ги усвоите. Те би трябвало да стигнат до крайния консуматор и това е българският народ.”

Той подсигурява, че държавното управление няма да прави разлика сред кметовете съгласно политическата им принадлежност. „ Всички сме българи. Това с делението – на нашите ще дадем, на другите няма да дадем – свърши. Всички сме наши”, прогласи Петков.

По думите му, от основно значение е оптимално транспарантното и равнопоставено систематизиране на евросредствата, като се отстрани корупцията. Според премиера, в случай че това стане, тогава растежът може да бъде най-малко 5-7 на 100 годишно. „ Нямаме никакви предпоставки в този миг България да не пораства по-бързо от средноевропейското равнище. Ние би трябвало да ги догоним”, прикани той.

Премиерът се похвали, че, с помощта на него, за първи път България „ има явен и прецизен глас” в Брюксел, пред европейските институции. „ Те дори се учудват. Аз, когато приказвам на тези препоръки, не могат да повярват, че България показва мнение. Те не са привикнали. На първото ни съвещание споделиха: „ Вие се изказахте повече пъти, в сравнение с в миналото сме чували вашия министър председател преди този момент (Бойко Борисов - бел.ред.) да говори””, разгласи Петков.

Думите му провокираха раздвижване и ръкопляскания в залата, където се организираше форумът. „ Да, в действителност, почтено. Казвам ви какво ми споделиха”, реагира министър председателят на шума от присъстващите.

После внезапно сподели: „ Сега няма значение какво са ми споделили.” Това към този момент провокира смях измежду участниците. Петков бързо продължи: „ Важното е, че когато България може да си отбрани интереса, и ние да сме единствената друга страна с дерогация, тъй че цените на нашите горива да са по-ниски, това е значимото. Успяхме ли? Успяхме.” И даде обещание: „ Гласът на България ще се чува мощно от тук нататък, тъй че средствата, които ни се поставят, ще бъдат докарани в България и разпределени транспарантно.”
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР