С новогодишната си трапеза вие приветствате предстоящата и изпращате отминалата

...
С новогодишната си трапеза вие приветствате предстоящата и изпращате отминалата
Коментари Харесай

Примерно новогодишно меню

С новогодишната си софра вие приветствате идната и изпращате отминалата година. Поради това с поднесените ястия изказвате както признателност за хубавите моменти, по този начин и очакване за от ден на ден такива.

Новогодишната софра би трябвало да е богата, освен поради празника, а и заради обстоятелството, че той продължава цяла нощ. Възможността да огладнеете още един път, откакто сте се нахранили, е доста огромна.

Предястията и салатите в новогодишното меню би трябвало да са разнородни. Поднесете млечна салата, бобена салата, както и плата с разнообразни студени предястия.

Разгледай и нашите изпитани предписания за Нова Година, както предястия за новогодишната нощ и тествани сладкиши за Нова Година.

Ако залагате на домашно приготвеното, то пригответе:

Руска салата

Необходими артикули: 1 кг картофи, 450 мл майонеза, 500 г моркови, 450 г грах зелен, 400 г кисели краставички, 200 г шунка, 3 яйца, 2 ч.л. горчица.

 Пълнени новогодишни гъби

Начин на подготвяне: Картофите се сваряват и обелват, до момента в който са още горещи и се оставят да изстинат. Отделно се сваряват морковите и яйцата, като също се оставят да изстинат. Картофите, морковите, яйцата, киселите краставички и шунката се нарязват на дребни кубчета.

Смесват се и към тях се прибавя изцедения консервиран или сварен грах. Към салатата се прибавят майонезата и горчицата и се разбърква добре. По предпочитание може да се добави и лимонен сок. Салата би трябвало да отлежи в хладилника най-малко 2-3 часа преди сервиране.

Като предястие и като гарнитура може да приготвите по този начин вкусните

Пълнени Гъби

Необходими артикули: печурки ( в подобаващ за пълнене размер), бяло саламурено сирене, кашкавал, масло, сол и черен пипер на усет, няколко скилидки чесън.

Начин на подготвяне: Пеурките се почистват, а пънчетата се отстраняват деликатно. Гъбите се подреждат в тава, на дъното на която се сипва напълно мъничко вода. Във всяка от тях се поставя дребна бучица масълце, сол и черен пипер на усет. Фурната се загрява на 200 градуса и тавата се поставя в нея.

 Свинско с бял сос за Нова Година

След към 5-10 минути, по отношение на размера на гъбите, тавата се изважда, във всяка гъбка се поставя малко от ситно накълцаните скилидки чесън, от горната страна - бучица сирене и най-после - фино резенче кашкавал. Тавичката с гъбите се връща във фурната, да се допекат и до момента в който кашкавалът се зачерви прелестно.

Като главно ядене е най-добре да заложите на нещо най-вече месно. Като да вземем за пример това:

Новогодишно ядене със свинско месо

Необходими артикули: 800 г свинско филе, 200 мл бяло вино, 200 г кашкавал, 200 мл заквасена сметана, 50 мл олио, 2 с.л. брашно, суха мащерка, сол на усет.

Начин на подготвяне: Филето се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се 300 мл вода и се задушава на слаб огън до омекване на месото. Когато е готово, месото се вади от соса, нарязва се на ленти и подрежда в чинии за сервиране, а от горната страна се настъргва кашкавал. Всяка порция се запича в микровълнова печка или празненство грил преди сервиране.

Сосът, останал от печенето се събира и към него се прибавя бялото вино, в което е размито брашното. Вари се няколко минути, след което заквасената сметана се разрушава и прибавя към соса. Прибавят се и солта, и сухата мащерка, стрита на ситно. С получения сос се заливат приготвеното печено свинско.

Към главното ядене неизбежно е нужна и гарнитура:

Пълнени картофи

Необходими артикули: 2 огромни картофа (около 200 г единия), 1 дребна глава лук, ситно нарязан, 1 ч.л. слънчогледово олио, парче свеж джинджифил, 1 ч.л. млян кимион, 1 ч.л. ситно нарязан зелен кориандър, 1/2 ч.л. куркума, чеснова сол, 4 с.л. пълномаслено кисело мляко, стръкчета кориандър.

Начин на подготвяне: Картофите се измиват добре с четка и се набождат с вилица. Добре е да са пресни, защото рецептата изисква да не се белят.

Почистените картофи се увиват във фолио и се пекат към час на 180 С на фурна. Когато изстинат, се разрязват на половинки и всяка половинка се издълбава с лъжичка. Издълбаното се намачква с вилица.

 Празнични портокалови мъфини за Нова Година

Лукът се запържва в загрята лой, прибавят се джинджифил, кимион, кориандър и куркума. След към 1 1/2 - 2 мин се прибавят и намачканите картофи. Пържат се пържат още 2 мин.

С получената примес се пълнят издълбаните картофи. Върху всеки от тях се поставя по 1 с.л. кисело мляко и клонче свеж кориандър.

Кокосово-портокалови мъфини

Десертът на новогодишната вечеря носи наслада и приятни чувства за бъдещето.

Необходими артикули: 2-1/2 ч.чаша брашно, 1 ч.чаша захар, 1 ч.л. бакпулвер, 3/4 ч.л. сода, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.ч. портокалов сок, 1/2 ч.ч. олио, 1 яйце, 1/2 ч.ч. кокосови стърготини, 1 с.л. портокалова кора, 1/2 ч.ч. бял шоколадов чипс/ или натрошете на дребно бял шоколад/, 18 формички за мъфини.

За глазурата: 200 г крема сирене, 1/3 ч.ч. меко масло, 2-3 ч.ч. пудра захар, 1 с.л. портокалов сок, 1/2 ч.л. ванилия, цветни кокосови стърготини.

Начин на подготвяне: Брашното, бакпулвера, содата и солта се смесват. Отделно се смесват и яйцето, олиото, захарта, портокаловата кора и портокаловия сок. Към течните съставки се прибавя и брашнената примес. Омесва се добре и се прибавят кокосът, и шоколадовият чипс.

Сместа се разпределя във формичките, като не би трябвало да се препълват. Фурната се загрява на 180 С. Мъфините се пекът 15-20 минути или до подготвеност, като се ревизират с съчка. Вадят се и се охлаждат.

Глазурата се подготвя, като маслото и крема сиренето се смесват, до приемане на кремообразна примес. Прибавят се портокаловият сок, ванилията и пудрата захар, последователно според от мечтаната компактност на крема. Мъфините се покриват с него.

Тъй като не можем да съберем доста предписания в една публикация, особено за вас подготвихме няколко сбирки с подбрани предписания за Нова Година, от които можете да избирате сами:

- предястия и мезета за Нова Година

- съществени ястия за Нова Година

- меса и пържоли за Нова Година

- примерни предписания за Нова Година

- десерти за Нова Година

- празнични питки и погачи стъпка по стъпка

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР