С новата си външна политика Макрон изглежда иска Франция да

...
С новата си външна политика Макрон изглежда иска Франция да
Коментари Харесай

Скандално: тайната договорка между Макрон и Си за Украйна

С новата си външна политика Макрон наподобява желае Франция да скъса с обичайните си сътрудници. Оспорваното му изказване, според което европейците не би трябвало да бъдат вкарвани от Съединени американски щати във война с Тайван, бе последвано от разкрития на загадка сделка с китайския водач Си Дзинпин, предвиждаща Украйна да бъде подтикната още това лято да седне на масата за договаряния с Путин. Макрон желал да спомага на китайския " кротичък проект "  за Украйна.

Този документ обаче беше остро неодобрен от сътрудниците на Киев, защото в него Пекин възприема езика на съветския агресор и отрежда на Украйна част от виновността за войната. Изглежда, че Макрон споделя тази позиция на Пекин, респективно на Кремъл. Това, че редом с тези разкрития китайският дипломат в Париж сложи под въпрос суверенитета на страните от някогашния Съветски съюз, в това число на Украйна, сигурно не е инцидентен.

Обрат в политиката на Пекин по отношение на Украйна

Така Франция се трансформира в сцена за 180-градусовия поврат в китайската политика по отношение на Украйна. Досега Пекин непрекъснато твърдеше, че се застъпва за суверенитета на националните страни в сходство с Хартата на Организация на обединените нации. Макар Пекин да призна Украйна и да подписа още през 2013-а година огромно икономическо съглашение с Киев, номенклатурата в Пекин по този начин и не можа да се наложи и Китай не осъди съветската експанзия. Това несъгласие с право бе изтъквано нееднократно от критиците на Китай, само че ето, че в този момент от думите на  посланика, който е проводник на мнението на Си, излиза, че Украйна въобще не била суверенна страна.

В Пекин Макрон беше посрещнат с военни почестиСнимка: Gonzalo Fuentes/REUTERS/Pool/AP/dpa/picture alliance

При това състояние на всички към този момент би трябвало да е ясно, че Китай не би могъл да бъде медиатор за мир в тази война. Си приказва тъкмо като своя другар Путин. В неговия светоглед няма Украйна, а " свещена Русия ", към която принадлежи и територията на Украйна. Затова Путин позволява да бъдат отвличани украински деца - с цел да бъдат " русифицирани ". Затова са и кражбите на творби на изкуството от Украйна - с цел да се отнеме културата на страната. И ето, че в този момент Макрон желае този човек, който е търсен за военни закононарушения с интернационална заповед за задържане, да седне на една маса с президента Зеленски.

Ако изказването на Еманюел Макрон за Тайван бе тежка злополука, то последното развиване на нещата е тотална вреда за френската дипломация и за мястото на Франция в свободния свят. От Париж се чува, че външното министерство било шокирано от метода на Макрон и - за следващ път - би трябвало да събира отломките. Заради пенсионната си промяна Макрон е под огромен вътрешен напън и посредством един външнополитически успех би могъл да покаже на французите, че имат отпред на страната си мощен мъж, равносилен на китайския президент.

Франция - по пътя на Индия и Бразилия

Потърпевши от всичко това са нападнатите украинци, както и тайванците, за които, след изявлението на Макрон, вероятно китайско нахлуване наподобява по-вероятно. Франция поема по път, който е подобен с този на Бразилия и Индия - и те споделят позицията на Си във връзка с Украйна, приканват за мирни договаряния и възприемат езика на Кремъл.

Александър ГьорлахСнимка: Hong Kiu Cheng

Освен това не е изключено по този метод Макрон да си отмъщава за договорката за доставка на нуклеарни подводници на Австралия, в която Съединени американски щати и Англия изместиха Франция - събитие, довело до милиардни загуби за френската оръжейна промишленост.

Огромни вреди за Европа

За китайския водач пък фактът, че се употребява с благоволението на нуклеарната мощ Франция, евентуално е извънредно добър резултат от срещата с Макрон. По този метод бе опустошен общият европейски консенсус, от което вредите за оста Париж-Берлин-Варшава са големи.

Европа е пред поврат, защото Париж заменя другарството си със своите европейски сътрудници против съюз с китайската и с съветската тирания. Ако Макрон не поправи неотложно голямата си неточност, може с дейностите си да заплаши Европейски Съюз като цяло.

АлександърГьорлахестаршинаученсътрудниквСъветапоетикавмеждународнитеотношения " Карнеги " инаученсътрудниквИнститутазаинтернеткъмОксфордскияуниверситет. ЖивялевТайваниХонконг.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР