С номинация за "Дело на годината" се оказа казусът на

...
С номинация за "Дело на годината" се оказа казусът на
Коментари Харесай

Казусът Мейзер издигнат за Дело на годината

С номинация за "Дело на годината " се оказа въпросът на силиконовата хала Анита Мейзер. Тя е бе наказана на 4 години затвор и половина за непредумишленото ликвидиране на брачна половинка си - културиста Николай Димов. Той бе открит завързан и мъртъв в дома й във Варна на 15 август 2016 година. Случаят се влачи по инстанциите, като безусловно разбуни духовете поради заплетеното следствие, пише  "България Днес ". Части от него, както и изявление на Анита от пандиза в Сливен са включени в книгата "Черната Анита ".
Оказва се, че досиетата по делото се оказват прелюбопитни и за балканските наблюдаващи на правораздаването у нас. Не е изключено скандалната Анита да се снабди със статуетка на Темида в килията си, въпреки да не може да участва персонално на церемонията. "Случаят е извънредно забавен и може би това е повода, заради която сме в листата на защитите, номинираните. Делото не е толкоз обикновено, колкото изглеждаше за всички на пръв взор. Дори изначало медиите не го отразяваха съответно. Международният интерес към процеса е на доста високо равнище ", разяснява столичният юрист на силиконката Петър Чалъмов.
Наградите на Темида за правораздаване 2017 са с уредник госпожа Нина Хамилтън, шеф на Балканската медийна асоциация. Те са с поддръжка на Софийската адвокатска гилдия и колегиите от цялата страна, Нотариалната камара, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на посредниците в България и други Събитието още веднъж ще е в помощ на заболели от церебрална парализа деца. Kатегориите се състоят от по пет номинирани, а имената им са препоръчани от обособени способени институции, асоциации и колегии. Определянето на победител зависи от медийните сътрудници на събитието. Всеки номиниран ще получи и плакет със своята номинация на сцената, а спечелилите - бронзови статуетки на Темида. Медийните сътрудници ще посочат юрист, арбитър, прокурор, нотариус и дело на годината. 
Отличени ще бъдат номинираните в категориите "Млад правист ", "Правосъдие зад граница ", "Медиатор на годината “ и други На финала ще се връчи специфична премия на проф. Сашо Пенов.
"Това е следващо доказателство, че делото "Мейзер " е публично значимо. Както знаете, то се следи от американското посолство у нас, защото Анита е американски жител ", разясни още юристът на силиконката Чалъмов.
Подробности от делото, както и спорни разпити на очевидци и разбор на доказателствата бяха показани извънредно в книгата "Черната Анита ". Тя преглежда другите версии през призмата на документите, намиращи се в досиетата от следствието. На базата на тях прокуратурата повдигна обвиняване за непредумишлено ликвидиране против Мейзер, което надали ще бъде променено оттук насетне. Мейзер бе в действителна заплаха от по-тежък процес на събитията. Почернените близки на жертвата упорстваха Анита да бъде упрекната в планувано, съзнателно ликвидиране. Бяха направени спомагателни експертизи, самостоятелни експертни оценка и бяха публикувани няколко версии в ущърб на Анита. Нито една от тях не съумя да наклони везните в ущърб на силиконката.
"Единственото, което е ясно, е, че Анита Мейзер е стегнала свинските опашки към врата, краката и ръцете на Николай Димов. Нещо, което тя не отхвърля. Но тя не е знаела, че ще се стигне дотук и е нямало какво да направи в суматохата си ", изясни още юрист Чалъмов. Той се бори за отпадане на второто обвиняване против силиконката - рушвет на служител на реда. Целта му е Мейзер да излезе с условна присъда.
Делото ще продължи в средата на декември на втора инстанция във Варна. Мотивите още не са подготвени, а Анита се намира в женския затвор. Там тя се е отдала на религията и посещава постоянно параклиса, с цел да се моли за свободата си. Освен това почнала да преподава и британски на затворничките.
"Прави го от благосклонност, вътре доста я обичат ", разяснява още юрист Чалъмов. Частен детектив се е захванал да проверява случая със гибелта на Николай Димов. Именно той посъветвал и сестрата на жертвата – Милена, да смени юристите си. Затова и търсел мастит софийски правист, който да се захване със заплетения проблем. До момента не е ясно до какви изводи е стигнал детективът, само че най-вероятно нови разкрития ще бъдат направени по време на делото през декември.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР