С неслучилия се проект за свикване на Велико народно събрание

...
С неслучилия се проект за свикване на Велико народно събрание
Коментари Харесай

Христо Иванов: Конституцията на ГЕРБ е мъртва, да живее статуквото

С неслучилия се план за привикване на Велико национално заседание (ВНС) за смяна на конституцията ГЕРБ съумя да си завоюва политическо време, само че също използваха шума към налагането на новите ограничения за ковид, с цел да приключат с тази неуместна за тях история. Това разяснява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в диалог по тематиката с членовете Изпълнителния съвет на “Да, България!” доцент доктор Атанас Славов, учител по конституционно право, и Надежда Йорданова, началник на правния екип на партията.

“Конституцията на ГЕРБ е мъртва, да живее статуквото” е ситуацията, тъй като те съумяха да си завоюват политическо време”, съобщи Христо Иванов. Според него министър председателят Борисов употребява апелите за привикване на Велико народно събрание от началото на митинга и в плана на ГЕРБ са включени някои от главните послания за рестарт на демокрацията, само че без експертност и полемика за смяната, те са употребявани за отбрана на статуквото.

“Проблемът на България е дълбоката паралелна страна, която паразитира зад фасадата на естествените демократични институции, изсмуква властта от тях. Не разрешава на Народното събрание да е висш внушителен орган, не разрешава на изпълнителната власт да е подчинена на Народното събрание, не разрешава на правораздаването да бъде подчинено на професионализъм, вътрешно разбиране и събрани обстоятелства, а подменя всичките тези логики с един мандат на задкулисието, маскиран като либерален и европейски. И когато хората излизат на улицата против това задкулисие, те се пробват точно с този паразитен комплекс - прокурорско-сарайско-медиен комплекс, който съществува, да влязат в борба с тях”, счита Христо Иванов.

Според Надежда Йорданова с хода със свикването на Велико народно събрание Борисов е постигнал задачата да избегне предварителни избори, само че това стана на доста висока цена. “Подиграха се с главния дирек в нашето общество, с разбирането за конституцията, полезността на конституционно открития ред, демонстрираха, че тези демократични полезности са доста далечни за тях. Самият метод, по който толкоз безконтролно посягаш към Конституцията демонстрира, че доста елементарно можеш да употребиш този пиедестал за случайни и егоистични политически цели. Урониха престижа на България пред значими интернационалните институции - да сезираш и ангажираш Венецианската комисия напълно за вътрешнополитически цели е безусловно срамно”, съобщи тя.

Атанас Славов посочи, че методът, по който ГЕРБ подходиха към плана си и пакетирането му като конституционна промяна значително затваря опцията да се води логичен парламентарен спор. “Самият злощастен опит с плана на конституция в действителност беше едно подривно деяние по отношение на нежната народна власт, която към момента имаме непокътната. Ръководството на ГЕРБ сносно е изучило наръчниците на революционна марксистко-ленинска битка. Когато има една революционна концепция, вместо да я елиминираш, вместо да я репресираш, пробвай се да я оглавиш формално”, уточни той. Тримата припомниха предложенията за конституционна промяна, които Демократична България от дълго време даде, и които не минават през привикване на Велико народно събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР