С наздравици в град Рила дадоха старт на Кратун-най-дългия месецВ

...
С наздравици в град Рила дадоха старт на Кратун-най-дългия месецВ
Коментари Харесай

С наздравици в град Рила дадоха старт на „Кратун”-най-дългия месец

С тостове в град Рила дадоха старт на „ Кратун ”-най-дългия месец
В град Рила по обяд през днешния ден с доста въодушевление и тостове бе открит най-дългият месец по поречието на Рилското корито, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Той се споделя "Кратун", носи името си от съдовете от едноименния вид тикви, трае 99 дни, стартира от отточването на първото вино и свършва на Трифон Зарезан.

Най-дългият месец си има директор-това е 88-годишният Станке Милчев. Кратун месец е правоприемник на сдружение "Пакост", девизът на рилските пакостници е "Купи кило вино, па може и ти да пиеш от него".

От виното в кратунка отпи и най-малкият член-правнукът на бай Станке, който рецитира и стихотворение, отдадено на "Кратун-месец". И тъй като ще бъде същински мъж-отпи от кратунката наедно с прародител си.
 От виното в кратунка отпи и най-малкият член-правнукът на бай Станке От виното в кратунка отпи и най-малкият член-правнукът на бай Станке / БГНЕС
В Рила кратунките били домакинска движимост от дълго време, употребили ги с цел да си поливат с тях с топла вода. Докато в един прелестен ден разкрили, че от тях виното е най-сладко.

Най-дългият месец се чества от 1993 година, тъй че през днешния ден бе намерено 25-годишното му издание.

Децата-танцьори от локалното читалище извършиха „ Шопски танц ”, след което възрастните започнаха с наздравиците.

Празникът продължава с конкурс за вино, а бай Станке и останалите „ пакостници ” уважиха паметта на умрелите членове с минута безмълвие, и отишли си от този свят дружно с кратунките. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР