С началото на пролетта идват и атаките от къртици в

...
С началото на пролетта идват и атаките от къртици в
Коментари Харесай

Изпитано Хванете къртицата в буркан, а не с капан

С началото на пролетта идват и офанзивите от къртици в градината. Повечето градинари поставят смъртоносни клопки, само че в действителност има по-хуманна опция - бурканът, с помощта на който не е належащо да убивате вредителя.

Собствениците на градини край градски региони знаят, че къртицата може да се окаже същински проблем. Това малко животно непрестанно рови в почвата, разкривайки корените на растенията. Активността на вредителя води до загуба на плодородните свойства на почвата. В същото време обаче къртицата сполучливо се бори с ларвите на инсекти и други вредители на растенията. Ето по какъв начин с три лесни стъпки може да се улови с буркан

Подгответе буркана  

За задачата най-добре е да употребявате трилитров стъклен буркан. Той е  задоволително бездънен и къртицата не може да излезе през хлъзгавите стени. Използването на подобен капан ще ви помогне да отбраните реколтата си и няма да навредите на животното. Изберете чист буркан, без останки от храна или химикали. Ако нямате буркан подръка, може да употребявате и 5-литрово шише.

Изкопайте дупка

Първо би трябвало да откриете свежа диря от животното, където да поставите буркана. За задачата търсете купчините земя в градината. На плитка дълбочина ще намерите следите. Докато се движи, къртицата от време на време изтласква почвата на открито, оставяйки земни белези. Когато откриете дирята, прокопайте дупка, която би трябвало да е най-малко 30 см дълбока.

Поставете буркана на вярното място

Поставете буркана във вдлъбнатината, тъй че гърлото да сочи нагоре. Закрийте го с пръст, тъй че къртицата да не разпознае, че има нещо неестествено. 

Ако желаете животното да оцелее, поставете няколко червея вътре, с цел да може да се храни, до момента в който бъде намерено. В същото време червеите служат и като хранителна стръв. В самият буркан поставете тъмна дреха или плат  - задачата е мястото в буркана да бъде изцяло затъмнено. Докато сляпото животно се придвижва подземен, то няма да забележи клопката и ще попадне в него. След това повече няма по какъв начин излезе.

За по-голям резултат може да инсталирате няколко буркана на разнообразни места. В процеса на „ ловуване “ не забравяйте да проверявате от време на време клопките, в случай че желаете да опазите животното живо. Запомнете, че без вода и храна къртиците умират извънредно бързо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР