С наближаването на празниците, както и като цяло зимното време,

...
С наближаването на празниците, както и като цяло зимното време,
Коментари Харесай

Как да излъжем организма си, за да хапнем обилно по празниците

С наближаването на празниците, както и като цяло зимното време, множеството от нас са предразположени към напълняване. Преяждането може да се окаже неизбежно, а и прекомерно прелестно, с цел да се лишим от него. Кетогенната диета, несъмнено, има много заместители на високовъглехидратните храни, само че истината е, че същинският усет на обичайните български ястия не може да се реализира със сарми с карфиол вместо ориз или питка с кокосово брашно.

В един подобен миг има и други вариации на хранене, които могат да ви оказват помощ в задържането на килограмите до момента в който си хапвате обичаните коледни ястия. Най-подходящият, елементарен и потребен метод е, несъмнено, периодическото недояждане. И преди да сте се уплашили от думата „ недояждане “, дано разгледаме какво тъкмо се има поради с използването на този заплашителен термин. Периодичното недояждане не е диета и няма доста правила. То може да се ползва по метод, който е най-подходящ за вас персонално. Не е нужно да следвате характерен протокол от 16 или 18 или 36 и повече часа, тъй като тези „ прозорци “ на хранене са най-популярни. Можете да съчетаете от време на време недояждане с безусловно всяка диета, по този начин както намерите за добре. Сигурно си към този момент си мислите, че решението ми за празниците е да ви съветвам да гладувате, до момента в който всички други се любуват на храната!

Всъщност не това е концепцията, а тъкмо противоположното. Може да се окаже, че може да изядете даже повече от тези, които се хранят 5 пъти на ден и отново да не качите килограми. Ето по какъв начин е допустимо това. Др. Джейсън Фънг, специалистът по от време на време недояждане и създател на книгата „ Код Диабет “, в най-новите си изследвания открива неповторим способ на хранене, посредством който да накараме тялото си да гори повече калории. И това не е цялостен апетит и часове със спринтове на пътеката във фитнес залата!
При изследванията си Др. Фънг открива, че намалянето на калории като способ за намаляване, в действителност не работи, тъй като това води до принуждаване на организма да гори по-малко калории неподвижен. Тялото ни има способността да засича недостига им и да се включва в режим „ икономисване на сила “.  Това е естествена билогична реакция на организма, която забавя метаболизма и горенето на мазнини за оцеляване.

Методът, който по едно и също време поддържа бърз метаболизъм, повече горене на калории и никакво преброяване на признатите калории, е цикличното хранене. Това се състои в огромни порции храна, признати в огромен интервал от време. Да кажем да вземем за пример, че се храните два пъти на ден и приемате сред 3000 и 4000 калории общо за деня. Приемът им ще накара метаболизма ви да ускори активността си и да изгори повече, в сравнение с в случай че бяхте приели 1200 калории. На идващия ден обаче, приемате фрапантно по-малко калории, 500 за цялото денонощие. В този миг организмът към момента е в режим горене на доста сила и ще изразходи доста повече калории,  в сравнение с вие в действителност сте приели.
Ето по какъв начин наподобява това в числа:Ако в един ден консумираме 3000 калории, метаболизмът ни работи с движение да изгори допустимо най-вече от тях или всички. На идващия ден одобряваме 500 калории, само че метаболизмът ни към момента работи с мощността на горене от предния ден. Т.е общият брой признати калории за двата дни е 3500, разграничено на 2 това е 1750 калории, всички от които изгорени с оптималната мощ.
За съпоставяне, нискокалоричното хранене от 1200 калории на ден да вземем за пример, ще накара метаболизма да се забави, с цел да ни спести сила и ще гори доста по-малко от 1200 калории. Този развой може да ви заблуди, че отслабвате или поддържате дадени килограми, само че истината е,  че организмът ви се бори за своето оцеляване и подобен тип диета може да навреди на здравето ви при използването и в дълготраен проект.

Разбира се, в случай че желаете да следвате този способ дълготрайно за събаряне на килограми, съветът е да ограничите и приема на високовъглехидратни храни за реализиране на оптимален резултат. Освен това, има и много известен способ, който работи на същия принцип, наименуван методът 5:2. При този цикъл на хранене се храните без ограничаване на калориите в продължение на 5 дни, а в останалите 2 дни ги намалявате до 500 или 600. Принципът е същият и е също толкоз ефикасен. 
Джани Ролистенова е някогашен професионален състезател и треньор в шведския народен тим по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този метод претворява в работата си пристрастеността си към здравословното хранене.Практикува от време на време недояждане, умел деятел на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в уеб страницата www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Facebook
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР