С наближаването на коледните празници ни обзема треска за пазаруване.

...
С наближаването на коледните празници ни обзема треска за пазаруване.
Коментари Харесай

Коледно пазаруване в сетния миг – голяма грешка!

С наближаването на коледните празници ни обзема тресчица за извършване на покупки. Много от нас вършат покупки в последния миг и избирането на подобаващ подарък се оказва сложна задача. Психологът и психотерапевт Цвета Топузлиева разяснява пред „ Труд “ по какъв начин да бъдем истински в избора си и метода, по който да поднесем подарък.
 Психологът и психотерапевт Цвета Топузлиева. Психологът и психотерапевт Цвета Топузлиева.
Пазаруването в последния миг въздейства зле на избора ни, тъй като основава стрес и напрежение, вероятността да изберем несъответствуващ подарък е по-голяма. „ Често търсенето в последния миг основава причина да похарчим повече средства от плануваните, а под натиска на времето и тълпите от хора извършването на покупки се трансформира в досадно и неприятно обвързване “, споделя Топузлиева.

Най-оригиналният подарък е този, посредством който успеем да накараме околните ни да се усещат значими. Ако желаеме да впечатлим някого или да покажем персонално отношение, би трябвало да изберем нещо, което е обвързвано с личността му. Важно е да покажем, че сме усетили това, от което се вълнува, с цел да се почувства специфичен. Подходящ за тази цел е подарък вид „ прекарване “ – екскурзия, билет за концерт или друго събитие.

Избирането на подарък съгласно личните ни желания не е добра концепция. Често се случва, защото подсъзнателно считаме, че това, което харесваме, би допаднало и на останалите. Подбудите са позитивни, само че това е субективно чувство и е надалеч от действителността, твърди психологът. „ Най-добре е да погледнем през очите на другия и да изберем това, от което се нуждае, макар че за нас може да бъде безинтересно и не изключително привлекателно ”.

Стойността на подаръка не трябва да надвишава доста тази, която отсрещната страна може да си разреши. „ Има възможност да се почувства неудобно и да притесним индивида, вместо да го зарадваме. Комерсиализирането на празник като Коледа и мисълта за скъпи дарове трансформира изначалния смисъл на това да подарим топлота и любов “, споделя психологът.

В случай, че не разполагаме с задоволително средства, с цел да зарадваме околните си със скъпи дарове, има метод да го създадем, без това да се отрази зле на бюджета ни. Ръчно направени дарове като коледни сладки и играчки са добра концепция, изобретателно украсени домашни напитки, поднесени с топлота и внимание, занимателни дарове, които носят позитивни страсти и смях. Забравените пощенски картички, които са персонално написани, могат да зарадват наши близки, които живеят надалеч, по-възрастните биха се трогнали от сходен жест.

Ако желаеме да изненадаме шефа, най-удачно е подаръкът да бъде групов, от целия екип или отдел. Ако въпреки всичко сме решили да дадем нещо персонално, добре е то да бъде алегорично, с цел да избегнем неловка обстановка.
Първоначалната реакция и езика на тялото подсказват дали са харесали подаръка ни. Ако в израз на страсти човек демонстрира удивление, очите му светват и се усмихва, изненадата е приятна. Жестовете са отворени, спонтанни – ръкомахане, благодарности, прегръдка или целувка.

Какво да не купуваме

Кухненски принадлежности и принадлежности не са измежду най-подходящите хрумвания за коледен подарък на жена, в случай че особено не ви е помолила за нова миялна машина или печка. В противоположен случай би го приела като намек, че всички домашни отговорности са нейна отговорност. Дрехите също са неприятна концепция. Ако вземете по-голям номер, ще реши, че я смятате за дебела, в случай че е по-малък, ще се тормози, че в действителност е дебела. Ако решите пък да я изненадате с крем срещу бръчки и артикули за намаляване, изводът ще е, че не харесвате метода, по който наподобява.

Един от най-неподходящите дарове за мъже е козметичен комплект. Веднага би схванал какъв брой незаинтересована сте, откакто сте сграбчили евтиния комплект от най-близкия магазин. Инструменти за ремонт на дома, поднесени със шеговит коментар от сорта ”Вече нямаш опрощение да не ремонтираш банята ”, биха вбесили мъжа. Семейната фотография може да се одобри като прекомерно прочувствен подарък. Затова заложете на несъмнено и вземете билет за спортно събитие или фанелка на обичан тим.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР