С мнозинство от 8 срещу 3 гласа Съдийската колегия във

...
С мнозинство от 8 срещу 3 гласа Съдийската колегия във
Коментари Харесай

ВСС хареса идеята за съдебна ваканция. Съдилищата затварят врати от 15 ноември до края на 2020 г. |

С болшинство от 8 против 3 гласа Съдийската гилдия във Висшия правосъден съвет поддържа предлагането на депутати за въвеждане на правосъдна почивка от 15 ноември до края на годината.  

Предложението за промени в Закона за ограниченията след изключителното състояние бе на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов. То е приложено към писмо на Народното събрание до Висш съдебен съвет, в което се желае координиране с Висшия правосъден съвет, след което ще бъде гласувано от депутатите.

По време на правосъдната почивка по закон се гледат ограничения за неотклонение, каузи за прехрана, наставнически права, осиновяване, против домашно принуждение.

Дебатът сподели, че има разнообразни отзиви за правосъдната почивка. На съвещанието бе показана информация за броя на инфектирани с COVID-19 административни съдии и чиновници, данни от окръжния съд в Шумен, в чиито регион е съдът във Велики Преслав, където се оказва, че целият състав е инфектиран или под карантина. Специализираният углавен съд се задъхвал, откакто трима съдии и 10 чиновници са с позитивен тест, което пък е довело и до слагане под карантина на други магистрати и чиновници. 

Идеята за правосъдна почивка бе подкрепена от ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков, съгласно който не става въпрос за почивка. Той разгласи, че обстановката с ковид е сериозна и повече от тежка, а постройките не са пригодени за гледане на каузи в рискова обстановка. Особено трагично било ситуацията със правосъдната палата във Варна, където входът е един, а стълбището тясно.

Чолаков получи поддръжка от Даниела Марчева, Боян Новански, Красимир Шекерджиев и други

Резерви към концепцията изрази Боян Магдалинчев. Според него би трябвало да се трансформират разпоредбите за работа в изискванията на пандемия, като се даде опция на ръководителите на съдилища да преценяват дали делата да са напълно или отчасти отсрочени. Магдалинчев добави, че би трябвало да се мисли и за държавните правосъдни изпълнителни, и за съдиите по вписванията, които няма по какъв начин да затворят.

Против затварянето на съдилищата се разгласи и шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов. Той подсети, че няма изясненост какво ще се случи след 1 януари. 

Според Атанаска Дишева също е нецелесъобразно да има почивка. Тя съобщи, че може да се ограничи разглеждането на каузи съгласно обстановката в съответния регион. Дишева даде хрумвания на входа на правосъдните здания да се мери температурата освен на страните и посетителите, а и на съдиите и чиновниците. Освен това насърчи гледането на каузи по видеоконферентна връзка.

След разгорещени диспути най-после кадровиците на Темида се разбраха да трансформират разпоредбите идващия вторник. До понеделник ще може да се вършат оферти.

Междувременно заваляха писма от адвокатски колегии от страната, които недоволстват против правосъдна почивка, тъй като по този начин ще бъдат нарушени правата на хората, като се ограничи достъпът им до правораздаване. В отворено мнение Обединение на свободните юристи прикани Народното събрание, Висшия правосъден съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските препоръки в страната да се подхващат и поддържат нужните ограничения, с цел да не се стига до наново затваряне на съдилищата и до прекъсване на открити правосъдни съвещания по цивилен, търговски, административни и „ по-леки “ наказателни каузи.

Срещу затваряне на съдилищата се изрече и министър председателят Бойко Борисов.   
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР