СподелиРектори на университети призовават за протест за по-високи заплати 15

...
СподелиРектори на университети призовават за протест за по-високи заплати 15
Коментари Харесай

Денков: ГЕРБ провалиха безплатното обучение за 127 000 студенти. Гласуваха по-високи заплати във вузовете, без да осигурили парите

Сподели
Ректори на университети приканват за митинг за по-високи заплати 15 дни преди изборите. Винаги съм казвал, че преподавателите във висшите учебни заведения би трябвало да са доста добре платени, а заплатите да вървят с високи условия за качество. Затова през последните години непрекъснато вдигахме средствата за обучение.Това написа във „ Facebook “ акад. Николай Денков от „ Продължаваме промяната “.

„ Предложих и редица ограничения за повишение на качеството на преподаване. Само за 2024 година приехме в допълнение 52 млн. лв. за нарастване на заплатите във висшите учебни заведения, Българска академия на науките и Селскостопанската академия. Средствата постоянно бяха приветствани, само че ограниченията за качество бяха отричани и неодобрени от същите тези ректори, които в този момент желаят да стачкуват “, добавя той.

„ Преди два месеца ГЕРБ, в нарушаване на Конституцията, гласоподаваха промени в Закона за висшето обучение за в допълнение увеличение на заплатите на преподавателите, без даже да са обезпечили парите и без да ги обвързват с качеството на преподаване. В същото време ГЕРБ провалиха безплатното обучение за 127 хиляди студенти и докторанти. Очаквам митингът да се употребява, с цел да се нападна бюджетът на Асен Василев – макар че всъщност ректорите ще стачкуват против популистките промени на ГЕРБ в закона “, изяснява ученият.

„ Нека да е ясно, че когато става въпрос за образованието, предизборният популизъм нанася вреди най-много на студентите – а те имат потребност и от необятен достъп, и от високо качество. И ние сме длъжни да ги осигурим, с цел да се развиваме като естествена европейска България “, акцентира акад. Николай Денков.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР