С митинг-заря и възстановка започнаха тържествата по случай 133 години

...
С митинг-заря и възстановка започнаха тържествата по случай 133 години
Коментари Харесай

С митинг-заря и възстановка започнаха тържествата по случай 133 години от Съединението

С митинг-заря и възстановка започнаха тържествата по случай 133 години от Съединението
Тържествата във връзка Съединението на България започнаха довечера в тогавашното село Голямо Конаре, в този момент град Съединение.

С митинг-заря и възстановка на моменти от събитията от 1885 година, довели до Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в града беше маркирана 133-тата годишнина от подвига на героите.

“Днес, 133 години по-късно, Съединението – това свято общонародно дело, си остава знак на родолюбив и революционен напредък ”, съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Заедно с народни представители от Пловдив и региона тя взе участие в тържествената заря-проверка по покана на кмета на общината Атанас Балкански. Председателят на Народното събрание поздрави почетните роти, одобри рапорта на командващия зарята и произнесе слово във връзка годишнината.
 Рапорт на командващия зарята Рапорт на командващия зарята / БГНЕС
По думите на Цвета Караянчева Съединението е венец на вековните старания на българския народ да строши оковите на робството, удостоверение, че стигат „ националните мишци и Божията воля “, с цел да се съберат в едно раздробените български земи. Тя означи, че седем години разделят подписването на Сан-Стефанския кротичък контракт от пукота на първите пушки на северния бряг на Марица, които известяват, че Източна Румелия се причислява към самостоятелното Княжество България. “В тия броени години е стаена чутовна сила, възкресила възрожденския жар и комитетския възторг на апостолите от 1876-та ”, добави ръководителят на Народното събрание. “Стамболов и Каравелов, военачалник Данаил Николаев и Захари Стоянов, Чардафон и Капитан Райчо и стотици знайни и незнайни сподвижници – вдъхновители на Съединението правят безкръвно епохално дело, отечествена задача, която няма потребност от родни „ верноподаници “ и непознати настойници, а единствено от върли родолюбци ”, съобщи Цвета Караянчева.

“Съединението не е заслуга на князе и дипломати, на консули и министри, а на целокупния български народ, който изнася пред цяла Европа урок по национално единение ”, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Тържествата в град Съединение започнаха с панихида в памет на голямоконарците – участници в Съединението. За отбелязването на годишнината беше изнесено знамето на голямоконарската чета и с литийно шествие беше пренесено до площад “Съединение ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР