С мемориална служба и военни почести Кипър отбеляза днес 10-ата

...
С мемориална служба и военни почести Кипър отбеляза днес 10-ата
Коментари Харесай

10 години от смъртоносната експлозия във военноморската база в Кипър

С мемориална работа и военни почести Кипър означи през днешния ден 10-ата годишнина от смъртоносната детонация във военно-морската база на острова, най-големия боен случай в страната в спокойно време, в който починаха 13 души. 

Отдавайки респект на жертвите, президентът Никос Анастасиадис акцентира отговорността на страната и държавното управление посредством политическите решения, които то взема, да не позволява в никакъв случай повече сходни нещастия.

Той съобщи и нуждата от промяна и рационализация на държавните структури, с цел да може всеки жител да се усеща в сигурност в съвременна и просперираща страна.

В мемориалната работа участваха ръководителят на Народното събрание Анита Димитриу, фамилиите на починалите, военни.

На 11 юли 2011 година във военноморската база “Евангелос Флоракис ” избухнаха 98 контейнера с муниции, иззети през 2009 година от кораб, плаващ под кипърски байрак от Иран към Сирия в нарушаване на възбраната на Организация на обединените нации.

Мунициите са били съхранявани навън, изложени на атмосферното въздействие и високите температури на острова.

При гърмежа починаха 13 пожарникари и моряци, в това число командващият Военноморските сили на Кипър. Повече от 60 души бяха ранени. Разрушена бе най-голямата електроцентрала на страната. Кипър изпадна в политическа и икономическа рецесия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР