С масовото навлизане на електрическите автомобили през последните години темата

...
С масовото навлизане на електрическите автомобили през последните години темата
Коментари Харесай

Eldrive: Пътуването с електромобил в България е повече от възможно

С всеобщото нахлуване на електрическите коли през последните години тематиката за зарядната инфраструктура за тях става все по-интересна и разисквана. Електрическата подвижност е част от решението на казуса със нечистия въздух и шума в градската среда и от ден на ден компании и частни лица се ориентират към кола на ток. Това слага на дневен ред полемиката за зарядните станции.

Има ли задоволително зарядни станции по пътната мрежа на България и къде се намира страната ни по отношение на останалите страни в Европейски Съюз по този индикатор? Накратко отговорът е - да, има задоволително станции и България въобще не изостава в това отношение.

Най-голямата мрежа от зарядни станции в България е Eldrive. Тя е основана преди 7 години и все още разполага с над 500 зарядни точки в страната и още към 150 в Румъния и Литва. Основните й преимущества са цялостно национално покритие на главните пътни направления, диверсифицираното портфолио от зарядни станции с фокус върху бързото и супербързото зареждане, както и комфортни местоположения като местонахождение и достъп до съпътстващи ги услуги. Последното е от основно значение, тъй като даже и на супербърза станция потребителят избира локация, където има избор от действия и услуги, от които да се възползва по време на зареждането на автомобила си. Това трансформира партньорството сред Eldrive и локациите в доста ползотворно за всички страни.

По думите на изпълнителния шеф Димо Колчев Eldrive е безапелационният водач в бранша на даването на зарядни услуги посредством обществена зарядна инфраструктура в България с пазарен дял над 50%. Според последните данни на Министерство на вътрешните работи в страната има малко над 6000 електрически транспортни средства, което прави съотношението на брой коли към брой зарядни станции сред 5 и 6 коли към 1 зарядна точка. Това е междинното равнище за Европейски Съюз и по този индикатор България не изостава. Важно е да се означи и че станциите в мрежата Eldrive са отмерено разпределени по цялата пътна мрежа, като потребителите могат да разчитат на станция на всеки сред 60 и 100 км, като по главните автомагистрали станциите са на по-кратки шпации и покриват и двете направления на придвижване. Мрежата обгръща всички съществени търговски центрове, молове, ритейл паркове и бизнес хъбове в страната, както и си партнира с водещите вериги бензиностанции.
Реклама
След реализиране на национално покритие идната цел на Eldrive е засищане на пътната мрежа и градовете с задоволително зарядни точки, с цел да се приготви инфраструктурата за увеличаващия се брой електрически автомобили в страната, както и създаване на хъбове за супербързо зареждане. На тях ще могат по едно и също време да зареждат огромен брой коли с висока скорост. През идващите няколко седмици следва да бъдат пуснати в употреба първите три хъба в мрежата Eldrive в България. Те ще са ситуирани на магистрални и градски местоположения, като потребителите ще имат разполагаем до 10 конектора за супербързо зареждане с мощ сред 120 и 180 kW.

Хората, които се насочват към електромобил, могат да са спокойни, че даже и сега има задоволително добре построена инфраструктура за зареждане, която да посрещне изцяло потребностите им и да им подсигурява умерено и нехайно напредване. Въпреки това от Eldrive имат доста амбициозни проекти за развиване на мрежата си. За идната година се чака неколкократен растеж на зарядните точки на групово равнище и доста увеличение на междинната скорост на зареждане в мрежата. От компанията разясняват, че тактиката им не е да развиват мрежата съгласно броя регистрирани електрически автомобили, а да обезпечат авансово гръбнака на нужната инфраструктура, която да отговори на все по-масовото нахлуване на електрическата подвижност.
Компании Всичко, което би трябвало да знаем за ESG: екологично, обществено корпоративно ръководство Новите стандарти за по-отговорен и по-устойчив бизнес последователно ще стават наложителни за множеството компании, като с ЕСГ практиките ще бъдат обвързани и опциите за финансиране. Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР