„С кой сте водили преговори за обща европейска армия, като

...
„С кой сте водили преговори за обща европейска армия, като
Коментари Харесай

С кой сте водили преговори за обща европейска армия, като началниците ви в Брюксел са против?

„ С кой сте водили договаряния за обща европейска войска, като началниците ви в Брюксел са срещу? " Този въпрос насочи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Петър Витанов към министър- ръководителя Бойко Борисов. Той акцентира, че позицията на премиера за основаване на обща европейска войска е спорна и не дава кардиналната основа, върху която способените органи и специалистите да изработят позиция за страната ни. По думите му тази позиция би трябвало да дава отговор първо на националния ни интерес и на второ място да участваме с нея в идните диалози за бъдещето на европейската защита. „ На 06.06.2017г. вие заявихте, че Европа се нуждае от единна войска и методът да спестим пари, и да имаме защита е обща европейска войска с танковете на Германия и с други военни формирования от главните европейски страни " напомни Витанов. Той добави, че Борисов даже е предложил Европейски Съюз да стане групов член на НАТО. „ В Европейски Съюз има страни, които са неутрални, а има и такива които не желаят да членуват в НАТО ", акцентира депутатът от ПГ на левицата.

Петър Витанов съобщи, че изказаната от Борисов позиция е в несъгласие и с последния документ на Европейска комисия, оповестен на 07.06.2017г. и описващ 3-те сюжета за бъдещето на европейската защита. „ Г-н Борисов, в нито един от тях не се загатва основаване на обща европейска войска ", съобщи националният представител. Той разясни, че висшият комисар по външна политика е побързал след излизане на документа да обясни, че когато се приказва за обща политика за защита, не става въпрос за европейска войска, а за европейска защита, а три дни по-късно министърът на защитата на Германия е декларирал, че европейска войска няма да има. „ На какъв стадий са диалозите за основаване на обща европейска войска, с кого се водят те, откакто явно не е с европейските началници. Има ли решение с какво въображение ще взе участие България в нея? ", попита Витанов.

Петър Витанов акцентира, че министър председателят пропуща значима опция за българския военнопромишлен комплекс, която разкрива новосъздаденият европейски фонд за защита. По думите му фондът има годишен бюджет 5,5 милиарда евро. Той изясни, че със стартирането на този фонд се основават няколко нови плана за сигурност и отбранителна мощност на страните членки на Европейски Съюз, а единствено по направление „ Разработване и придобиване " се планува съюзът да даде финансиране от 500 млн. евро за 2019 и 2020г. и по 1 милиарда евро годишно по-късно. „ Участието на България в тези планове би дало глътка въздух на българската военна индустрии би подкрепило оповестените от вас по-рано планове за модернизиране на военни фабрики, ремонт на военни самолети, за основаване на съвременна база за градеж на военни кораби. Вместо да приказваме за имагинерната, мислена европейска войска, българското държавно управление би следвало да се концентрира в подкрепяне на българските компании в асимилиране на средства от този фонд и да прегледа в елементи препоръчаните 3 сюжета за развиване на европейската защита и да излезе с позиция кой от тях дава отговор на българския народен интерес ", заключи Петър Витанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР