С колко депутати ще разполагат политическите сили в парламента -

...
С колко депутати ще разполагат политическите сили в парламента -
Коментари Харесай

У кого отива първият мандат: Възможно ли е първите две партии да имат равен брой депутати?

С какъв брой депутати ще разполагат политическите сили в Народното събрание - данните не са дефинитивни. Те са създадени от " Маректлинкс ", по отношение на оповестените от ЦИК резултати при 99,95% обработени протоколи.

Картината е следната:

Първа политическа мощ е " ИТН ". Партията ще разполага с 65 мандата. Веднага по-късно се подрежда ГЕРБ с 63 мандата.

Представителите на социалистите ще бъдат 36. А на десницата – 34.

29 депутати ще са от Движение за права и свободи. А групата на " Изправи се! Мутри Вън " ще бъде с 13 народни представители.

Преди броени часове броят на депутатите на първия и втория беше еднакъв. При такава догадка кой би получи първи мандат за сформиране на държавно управление.

В конституцията ни написа, че президентът разпорежда мандат за сформиране на държавно управление на парламентарната група с най-вече депутати.

Чл. 99. (1) Президентът след съвещания с парламентарните групи разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление.

Каква е обаче хипотезата при еднакъв брой народни представители?

„ Ако има обстановка, първата и втората партия да са с идентичен пердах народни представители, критерият съгласно мен ще бъде какъв брой действителни гласове са получили на предишните на 11 юли парламентарни избори “, разяснява доцент Наталия Киселова, конституционалист.

Редът, по който става разпределението на мандатите, е прочут и се ползва при всеки парламентарен избор.

„ Зад всеки автентичен глас се крие човек, сумарната стойност на действителните резултати, които получава всяка партия или коалиция, влече след себе си %. Процентите не са равни, равни са мандатите, защото не постоянно е допустимо зад друг брой гласове да стоят друг брой мандати “, изясни Киселова.

Методиката по системата, с която се преизчисляват мандатите, е приложение към Изборния кодекс. Според нея в избрани региони някоя партия получава мандат без гласовете, подадени за нея да доближават цената на мандата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР