С камбанен звън и молебен във всички български храмове се

...
С камбанен звън и молебен във всички български храмове се
Коментари Харесай

Честваме 150 години от създаването на Българската екзархия

С камбанен звън и молебен във всички български храмове се означават тържествено 150 години от учредяването на Българската

Снимка: Ладислав Цветков

В този блажен от Господа Бога ден, преди 150 години, православният български дух тържествува, тъй като след дългите епохи на духовна и политическа взаимозависимост се отстранява една историческа несправедливост и нашата обща духовна майка, Православната ни черква, се възражда за нов живот, се споделя в патриаршеското и синодално обръщение на партиарх Неофит за годишнината.
Снимка: Ладислав Цветков
В него се напомня, че това историческо за всички нас събитие е осъществено с формален държавен акт ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 година, с който се увенчават вековните старания на нашите предшественици за реализиране на духовна независимост и самостоятелност.
Снимка: Ладислав Цветков
" Малко повече от столетие след унищожаването и на последната цитадела на свободния български дух - Охридската българска архиепископия, народът ни още веднъж се снабдява със своя самостоятелна Православна черква - Българската екзархия. Годините след учредяването на Българската екзархия донесоха и не престават да носят на православния български народ нова популярност и нови мотиви за заслужена горделивост, само че с тях пристигнаха нови и разнообразни спрямо предходните тествания ", означи още патриарх Неофит.
Снимка: Ладислав Цветков
Междувременно единомислещо със 177 гласа " за " Народното събрание одобри декларация във връзка 150 години от основаването на Българската. Текстът на декларацията е подсилен от всички парламентарни групи в Народното събрание.

" След появяването на бленуваното от епохи свободно Отечество, та още по-настойчиво поддържа желанието на българите, останали отвън рамките на Княжеството за духовно обединяване. Екзархийските духовни и просветни центрове се трансформират в ковачница на " строители " на българската страна - интелектуалци, държавници, политици, преподаватели, общественици, военни дейци и не на последно място - смели революционери ", написа в декларацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР