С какво са се хранили хората от каменната ера преди

...
С какво са се хранили хората от каменната ера преди
Коментари Харесай

Палео диета? Нови факти за това какво са яли хората от каменната ера

С какво са се хранили хората от каменната епоха преди появяването на земеделието преди към 10 000 години? Дългогодишният стандарт, който е повлиял на актуалните фешън диети, е, че античните хора са ловували огромни животни и са се хранили с пържоли от мамути.

Според изследване, оповестено в списание Nature Ecology & Evolution, нови проучвания способстват за възходящия брой доказателства, които оспорват схващането, че предците на индивида са разчитали най-вече на месо.

Изследвана е палеолитната група , наречена иберомаври, ловци събирачи, които са погребвали мъртвите си в пещерата Тафоралт в днешно Мароко преди 13 000-15 000 години, написа Си Ен Ен.

 Ново изследване: Солта е нездравословна, с какво може да я сменяем, с цел да не ни липсва Светът 4 мин. Ново изследване: Солта е нездравословна, с какво може да я сменяем, с цел да не ни липсва  Коя е най-хубавата диета за 2024 година? Светът 6 мин. Коя е най-хубавата диета за 2024 година?  Не правете това: Влогърка яде по 22 яйца и пакетче масло всеки ден (ВИДЕО) Любопитно 2 мин. Не правете това: Влогърка яде по 22 яйца и пакетче масло всеки ден (ВИДЕО)  5 години на плодове и кълнове: Руска блогърка умря след радикална диета (СНИМКИ) Светът 3 мин. 5 години на плодове и кълнове: Руска блогърка умря след радикална диета (СНИМКИ)  Ново изследване: Солта е нездравословна, с какво може да я сменяем, с цел да не ни липсва Светът 4 мин. Ново изследване: Солта е нездравословна, с какво може да я сменяем, с цел да не ни липсва  Коя е най-хубавата диета за 2024 година? Светът 6 мин. Коя е най-хубавата диета за 2024 година?  Не правете това: Влогърка яде по 22 яйца и пакетче масло всеки ден (ВИДЕО) Любопитно 2 мин. Не правете това: Влогърка яде по 22 яйца и пакетче масло всеки ден (ВИДЕО)  5 години на плодове и кълнове: Руска блогърка умря след радикална диета (СНИМКИ) Светът 3 мин. 5 години на плодове и кълнове: Руска блогърка умря след радикална диета (СНИМКИ)

Учените проучват химически признаци, непокътнати в кости и зъби, принадлежащи на най-малко седем разнообразни иберомавританци, и откриват, че растенията, а не месото, са били главният източник на протеини в храната им.

„ Нашият разбор сподели, че тези групи ловци събирачи са включвали в диетата си огромно количество растителни субстанции, диви растения, което промени разбирането ни за диетата на предземеделските популации “, споделя водещият създател на проучването Зинеб Мубтахидж.

Делът на растителните запаси като източник на хранителни протеини при хората, чиито остатъци са изследвани, е сходен на този, следен при ранните земеделци от Леванта - днешните страни от И зточното Средиземноморие. Там за първи път са документирани култивирането на растения и земеделието.

Повече кариеси

Изследователите виждат и по-голям брой кариеси измежду екземплярите от Тафоралт, в сравнение с нормално се следи при останките на ловците събирачи от този интервал. Според изследването доказателствата сочат, че иберомаврите са консумирали „ ферментиращи нишестени растения “ като диви зърнени култури или жълъди. Откритията повдигат някои завладяващи въпроси за това по какъв начин земеделието се е популяризирало в разнообразни райони и популации.

„ Макар че не всички човеци в Тафоралт са си набавяли протеини най-вече от растения , извънредно е да се документира толкоз висок дял на растенията в диетата на предземеделско население “, споделя съавторът Клервия Жауен, откривател в Géosciences Environnement Toulouse.

„ Вероятно за първи път се документира подобен забележителен растителен съставен елемент в палеолитната диета благодарение на изотопни техники “, добавя Жауен.

Разшифроване на античните диети

Изследователите са употребявали техника, наречена разбор на постоянни изотопи, с цел да научат повече за диетата на всеки от изследваните иберомавританци.

Снимка: iStock

Азотните и цинковите изотопи (разновидности на даден елемент), съдържащи се в колагена и зъбния гланц, могат да разкрият количеството месо, което в миналото е съдържала античната диета, до момента в който въглеродните изотопи могат да хвърлят светлина върху това дали главният източник на протеини е било месото или рибата.

„ Хората употребяват тези храни и изотопната информация се записва в тъкани като кости и зъби. Анализирайки тези тъкани, които откриваме в археологически находки, можем да разберем дали даден човек е ял повече месо, или повече растителна храна “, изясни споделя Мубтахидж.

Изотопната техника демонстрира количеството на употребяваните растения, само че не и техния тип. Въпреки това ботаническите остатъци от овъглени сладки жълъди, шамфъстък, кедрови ядки, див овес и бобови растения , открити на обекта, поддържат информацията, получена от човешките остатъци. Откритите на мястото камъни за смилане също подсказват, че наоколо се е правила обработка на растения.

Въпреки това иберомаврите не са били строги вегетарианци, се отбелязва в проучването. Следите от рязане върху останките на овце и газели, както и на антични конски и кравоподобни бозайници, подсказват, че някои животни са били разфасовани и преработвани за храна.

Според изследването нарасналата взаимозависимост от растителната храна евентуално е била обусловена от няколко фактора - в това число по-широк набор от ядливи растения и може би привършване на огромните типове дивеч.

Проучване от ноември 2022 година разкри, че неандерталците и ранните хомо сапиенси са били изкусни готвачи, които са комбинирали растителни съставки като диви ядки, грах, фий, леща и дива горчица.

„ Не мисля, че има общоприета диета за всички (в този период), само че това зависи от средата. Хората са издръжливи и гъвкави в питателните си привички ", споделя Мубтахидж.

Снимка: iStock

Работата подкопава концепцията, че диетата от каменната ера е била богата на месо - закостеняло съмнение, поддържано от днешните трендове в храненето като палео диетата. Но този стандарт евентуално се корени в минали проучвания и има няколко вероятни аргументи за това.

„ Друга причина за концепцията, че месото е заемало централно място в диетата на ранните хора, е „ схващането, че ловът е основна поведенческа иновация, настъпила при започване на нашата еволюционна история - частично се корени в ранните проучвания на ловците събирачи, извършени от учени мъже. Те са се фокусирали най-вече върху лова на наедрял дивеч от мъжете и не са документирали или са омаловажавали значимата хранителна роля на дамите, събиращи малък дивеч и растителни запаси “, споделят още участници в проучването.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР