С какво е известен континента Африка, освен наличието на огромни

...
С какво е известен континента Африка, освен наличието на огромни
Коментари Харесай

Танзанитът – синият скъпоценен камък, добиван само на едно място в света

С какво е прочут континента Африка, с изключение на съществуването на големи находища нефт? Скъпоценни камъни! Не инцидентно и Сиера Леоне се трансформира в една от изключително размирните зони, изключително откакто залежите се оказват извънредно съществени. Оказва се, че съвсем всяка една страна разполага с разнообразни запаси и даже може да кръсти скъпоценни камъни на свое име. Точно затова един от най-ценните и редки такива, остава танзанитът. Кръстен на своята родна Танзания, въпросният може да се добива от находище с повърхност от почти 20 квадратни километра, покрай планината Килиманджаро – единственото място, където на континента Африка вали сняг.

Защо танзанитът е толкоз скъп? На първо място, дано обърнем внимание на обстоятелството, че диамантите също са редки камъни, само че това не им пречи да се откриват в към 30 страни, освен това ситуирани в няколко континента. Танзанитът, въпреки това, може да бъде открит единствено до Килиманджаро. Естественият и очебиен синьо-виолетов цвят, го прави извънреден детайл за завършването на редица дизайнерски бижута.

Поради лимитираното количество, цената му за култивиране и слагане в украшение, може да се счита не просто като извънредно висока, само че и като съвсем невъзможна. Наречен е на страната, в която е открит, заради естествено на химически съставни елементи в него – тяхната отговорност е да го образуват в границите на няколко милиона години и да го трансфорат в органически драгоценен камък. Изграждането на един танзанит изисква калций, алуминий, силиций, О2 и хидрооксид. Химическата формула ще се чете калциев алуминиев хидрокси силикат.

Макар и да може да откриете детайлите в близкия магазин, не се надявайте, че ще съумеете да повторите процеса – изисква се специфична почва, изисква се и специфичен климат, който ще обезцени изцяло целия развой. Фактът, че е извънредно необичаен и натурален камъ, е единствено една от положителните  страни. Другата е, че към този миг се счита и за единственият с толкоз наситени цветове. Според скалата на неотстъпчивост и издръжливост, този драгоценен камък се подрежда сред 6 и 7. Диамантите са в клас 10, рубините и сапфирите са в сан 9, до момента в който кварцът се подрежда в сан 7.

Ниският сан ще направи този драгоценен камък още по-специален, изключително откакто неговата обработка става още по-деликатна и трудоемка. При продажбата, бижутерът е задължен да показа, че качеството се утежнява при внезапна смяна на температурата, както и при възможен атмосферен потрес – това не е украшение, което да употребявате в самолета или да ходите с него на зимни курорти. Любопитното е, че въпреки и самият камък да е необичаен, той към момента не е толкоз безценен, колкото самите диаманти.

Геолозите считат, че се е формирал към стотици милиони години, само че за първи път е употребява от бижутера Шимански в Кейптаун. Преди това легендата споделя, че едно масайско племе у спяло да открие блестящия камък, въпреки и самите масаи да са етническа група, която живее в Северна и Централна Кения – североизток от Танзания). Най-вероятно самото племе е потърсило услугите на Мануел де Соуза – индийски шивач, само че в други истории се счита, че самият индиец първи е разкрил въпросното място. Първата му неточност е, че афишира находището на за сапфирено. При първите копки, вместо зелени отражения, миньорите откриват сини. По-късно към този момент починалият Хари Плат – някогашен шеф на Tiffany & Co. ще даде синия драгоценен камък на света.

Легендата споделя, че той пък е разкрил въпросния камък, когато е бил на отмора в Европа, като закупил публично правата да го продава на всички места по света. Запазва само името, в чест на страната, от която идва. Около 5 десетилетия по-късно, районът към Килиманджаро покрай Аруша, към момента се счита за единственото находище на танзанит. Една от главните разлики сред танзанита и останалите скъпоценни камъни, с изключение на цвета, е неговата лека аналогия със сапфира. Обикновено скъпият танзанит има кондензиран наследник или синьо-виолетов цвят, тежестта му ще е към 5 карата, а колкото по-голям е, толкоз по-висока ще е цената. Повечето танзанити в никакъв случай не сияят със своята хубост, когато се добиват в мината. Ето за какво и към 95% от тях би трябвало да се обработват на висока температура, с цел да се извади въпросния цвят. Преди това са по-скоро кафяви, в сравнение с сини.

При добра температурна обработка, камъкът в никакъв случай няма да избледнее във времето. Още една значима детайлност е, че при рязане, цветът може да премине в сивата гама или лилавата такава, а това смъква съществено цената. Каква е цената му? Според направата и конкуренцията на диаманти и сапфири, същият се счита за относително по-евтин. Причината е неговата издръжливост във времето. Сапфирът може да се продава за сумата от 800 до 1200 $ за карат, до момента в който танзанита ще се оцени сред 300 и 425 $ за карат. Поради наситените и красиви цветове същият въпреки всичко се счита за добра опция на сапфирите. Един от най-скъпите камъни за украшение, остава диамантът, чиято цена надвишава сумата от 3000 $ за карат.

Въпреки това, бижутерите несъмнено правят оценка концепцията, изключително откакто няма доста сини камъни. Някои съответни гурута ги употребяват като спиритуални камъни. Макар и легендите по тази линия да се популяризират, не вярвайте – въпреки всичко е открит доста скоро, с цел да има каквито и да било проучвания или практики с него. Въпреки скромната история, танзанитът изиграва доста специфична роля в Tiffany & Co и се счита за чистото злато измежду камъните, откакто има пъстър дизайн и може да се открива в огромни размери. Използва се за огърлици и обеци, заради тъй като точно там ще бъде доста предпазен. Танзанитът има формален рожден ден от декември 2002 година и се счита за подобаващ камък за подаряване за рожденици в този месец. Имайки поради цената му, може да се счита за надалеч по-разумен, по отношение на диамантите.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР