С изтичането на 2023 г. НАТО наближава средата между последната

...
С изтичането на 2023 г. НАТО наближава средата между последната
Коментари Харесай

НАТО спешно и мощно трябва да увеличи разходите за отбрана за защита на свободата и демокрацията

С приключването на 2023 година НАТО наближава средата сред последната среща на върха на водачите във Вилнюс и идната във Вашингтон, където ще бъде маркирана седемдесет и петата годишнина на Алианса. Ето за какво е подобаващ миг да създадем равносметка на това, което НАТО е постигнал и какво още би трябвало да се направи, написа Atlantic Council.

Лидерите на НАТО в действителност започнаха значими, въпреки и постепенни, стъпки във Вилнюс за създаване на по-силен Алианс, само че политическата воля предшества всичко останало в напъните за събиране на повече запаси. Докато съдружниците се ангажираха да влагат най-малко 2 % от брутния вътрешен артикул (БВП) в защитата и утвърдиха нов проект за деяние за отбранително произвеждане, с цел да ускорят взаимните доставки, към момента има незабавна потребност НАТО да усили в допълнение разноските за защита.

Комюникето на срещата на върха във Вилнюс съдържаше деветдесет параграфа с планове, обещания и задължения, макар че най-обсъжданата точка на срещата - пътят на Украйна за участие в НАТО - не беше в окончателния документ. Въпреки този крах, пътят на НАТО напред е явен: Съюзниците би трябвало да работят за подсилване на Алианса, да предложат поддръжка и участие на тези, които имат остра потребност от сигурност и да разширят партньорствата на организацията към далечни демокрации по целия свят.

Какво разкри срещата на върха във Вилнюс и миналото време за Алианса с наближаването на срещата на върха във Вашингтон през юли 2024 година? Несигурността, породена от изискванията на фронта на войната на Русия против Украйна, както и от войната Израел-Хамас, се добавя от неустойчивостта на вътрешната политика. И до момента в който политиката на деня пречи на НАТО да взема най-последователните решения, връзката сред разноските за защита, вложенията и напредналите технологии, в допълнение към обезпечаването на съдействие сред съдружниците, са ниско висящи плодове, които би трябвало да бъдат откъснати допустимо най-скоро. Поглеждайки обратно към Вилнюс и напред към Вашингтон, се появяват пет наблюдения.

Първо, рискът разказът за войната в Украйна да бъде отвлечен е действителен . Заплахата, която Русия съставлява за Европа и миризмата на барут са тук и те са изключително явни в демокрациите от Централна и Източна Европа, които не престават гневно да поддържат Украйна и нейния народ. Но даже и там, както се видя от разногласията в навечерието на изборите в Словакия и Полша, с разказът за войната може рисково да се злоупотреби. С наближаването на 2024 година и с нея съвършената стихия от избори по целия свят ще възникне предизвикването пред демокрациите да запазят поддръжката си за Украйна, без да разрешат разказът за войната да бъде похитен от крайни популисти, които желаят да понижат или прекратят поддръжката за страната. Тъй като болшинствата в доста страни към момента поддържат подпомагането на Украйна, въпросът е, в случай че перифразираме поета Уилям Бътлър Йейтс, " Може ли центърът да издържи? " Залогът е освен бъдещето на Украйна, само че и на целия либерален Запад. НАТО има основна роля в продължаването на изясняването на тези залози.

Второ, увеличението на разноските за защита е дълготрайна цел , която изисква непрекъснат политически подтик. Русия и Китай построиха и не престават да уголемяват своите военни сили. Други властнически артисти, като Иран, сеят неустойчивост и последните събития в Израел и Газа демонстрират това блестящо. За страдание, продължителната война в Украйна акцентира клопките и заплахите от дълготрайното незадоволително вложение на Запада в защитата. НАТО би трябвало да бъде подготвен да пази и възпира с надеждни качества. Обещаната цел всички съдружници да харчат минимум 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита и че това ще бъде " долна граница " на разноските, остава непостижима. Без политическа воля напъните за увеличение на разноските евентуално ще се провалят, както се е случвало в предишното.

Трето, сложността на вложенията в нововъзникващи технологии , обичайни (наследени) оръжейни системи и вериги за доставка на съставни елементи и сериозни минерали е голяма. Защитата на Украйна против Русия предлага ослепителен проблем за това по какъв начин евентуално ще наподобява бъдещето на военните дейности, показвайки по какъв начин обичайна огнева мощност и напредналите технологии би трябвало да работят в тандем. Ефективността на артилерията, танковете и противовъздушната защита се добавя от авангардни технологии, дронове и приложения с изкуствен интелект. Това, което е належащо, не е метод или-или, а аргументация на " всичко нагоре ", инвестирайки в подсилване на двете кошници от благоприятни условия: напреднали и нововъзникващи механически благоприятни условия и произвеждане на завещан хардуер.

Четвърто, съдружниците би трябвало да си сътрудничат по-ефективно за даване на стойност от вложенията, с цел да поддържат НАТО и неговите сътрудници устойчиви и снабдени. По-добрите трансатлантически и трансгранични доставки, въпреки и политически подли, са основни за възобновяване на западния боеприпас. Някои скорошни образци демонстрират път напред: съглашението сред Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати или AUKUS и Европейската самодейност за небесен щит, с цел да назовем две. Усилията на НАТО за нововъведения напредват със стартирането на Фонда за нововъведения и Ускорителя на нововъведенията в защитата за Северния Атлантик (DIANA). И въпреки всичко са нужни по-смели ходове при провеждането на взаимни поръчки, с цел да се притегли повече частен капитал в екосистемата и да се ускори оперативната съгласуемост в границите на Алианса. Политическата воля за пробутване на тези начинания ще послужи като финален тест за способността на Запада да се сплоти незабавно, когато е належащо.

Пето, срещите на върха на НАТО имат голяма мощ за привикване на най-високо политическо равнище , само че срещата на върха във Вилнюс не съумя да събере съответните участници от отбранителната промишленост. Срещата на върха във Вашингтон би трябвало да бъде място, където политиците от промишлеността и на високо равнище да се съберат и да вземат смели решения по пътя напред. Трябва да служи като мост сред индустриални и държавни специалисти и висше политическо управление, като алармира за общ ангажимент за взаимна работа, както и да бъде място за координиране на бъдещи взаимни начинания.

Всичко посочено нагоре изисква мощно и незабавно увеличение на разноските за защита, което би демонстрирало способността на НАТО да се разгръща бързо. Срещата на върха на НАТО във Вашингтон единствено след няколко месеца предлага съвършена опция да се покаже, че НАТО и демокрациите в международен мащаб са подготвени да отстояват свободата, да обезпечат непрекъсната поддръжка за Украйна и да усилят надеждно своите разноски за защита и качества за въздържане на своите съперници.

Военните чакат да се изправят пред закани на сушата, в морето, във въздуха, в космоса и в киберпространството. Все по-често военните признават, че би трябвало да употребяват качества от няколко от тези области по едно и също време, с цел да имат резултат в бойното пространство. В същото време невоенните технологии трансформират бойното поле по значими способи. Сензорите се разпространиха и имаше да вземем за пример бързо разширение на гражданските галактически активи. Киберсвързаността стана от значително значение за осъществяването на военни интервенции, само че тази технология също по този начин сътвори нови уязвимости на гражданската инфраструктура както от кинетични, по този начин и от некинетични офанзиви.

За да се приспособява към тези промени, НАТО създава идея за водене на военни дейности в доста области (MDO). Но с цел да бъде сполучлива тази идея, тя би трябвало да включва проект за ръководство на възходящата взаимозависимост и взаимоотношение на военните интервенции с невоенни принадлежности на властта.

Военните интервенции на НАТО би трябвало да бъдат многопластови и да бъдат построени върху мощен гръбнак на синхронизация с невоенни принадлежности на властта. Съюзното командване на НАТО по трансформацията призна тази причинност в своята формулировка на MDO като " оркестровка на военни действия във всички области и среди, синхронизирани с невоенни действия, с цел да се даде опция на Алианса да основава конвергентни резултати със скоростта на приложимост ". Постигането на това ще изисква незабавни стъпки за рационализиране на координацията с невоенните служби в държавните управления и участниците в частния бранш. Освен това ще е нужен по-съгласуван метод за включване на тези детайли в процесите на обмисляне на НАТО в дълготраен проект - всъщност разглеждайки невоенните принадлежности на властта като шеста област.

Уроци от войната на много области и среди в Украйна

Забележителната отбрана на Украйна против бруталната нападателна война на Русия демонстрира по какъв начин военните принадлежности на властта се интегрират и зависят от невоенните принадлежности на властта. Използването на Starlink от Украйна за командване и надзор е добре документирано, да вземем за пример, макар че неотдавнашните мнения на основния изпълнителен шеф на SpaceX Илон Мъск показват евентуални дефекти да се разчита на частния бранш за командване и надзор на военни интервенции в ниска земна орбита. Правителствата би трябвало да продължат да влагат в по-изтънчени сателитни качества. Когато употребяват наличните в комерсиалната мрежа спътници в ниска околоземна орбита, те би трябвало да употребяват договорни структури, които смекчават евентуалните опасности от разчитането на невоенни спътници за военни интервенции.

В допълнение към връзките, Украйна е употребила търговски галактически благоприятни условия, с цел да добави с огромен резултат обезпечените от държавното управление сателитни изображения. Украйна в допълнение се възползва от разпространяването на наличното частно наблюдаване, като включи обществено налична информация в своето разузнаване и ориентиране. В допълнение към обръщането към качествата на частния бранш за възстановяване на бойната успеваемост, Украйна също трябваше да се оправи с провокациите, подбудени от нейната взаимозависимост от частната промишленост, сериозната инфраструктура и фирмите от частния бранш, които ръководят и поддържат упоменатата инфраструктура.

След десетилетия на спор с ниска активност, нашествието на Русия в Украйна още веднъж вкара широкомащабни бойни дейности с висока активност в Европа. Напрежението, което тази война сложи върху световния промишлен потенциал и въздушните, сухопътните и морските информационни линии, захранващи Украйна, подсетиха както на военните, по този начин и на невоенните плановици за поговорката, че логистиката печели войните. Следователно, когато нашествието на Русия беше спряна след първичния си триумф, тя бързо ускори серия от офанзиви против транспортната, енергийната и кибер инфраструктурата на Украйна, употребявайки както кинетични, по този начин и некинетични средства.

Украинската досетливост, съчетана с поддръжка от военни сътрудници и участници от частния бранш, разреши на Украйна както да поддържа своите военни старания, по този начин и да продължи да обезпечава главните функционалности на ръководство като страна. Украйна се възползва от предпазена тилова зона за поддръжка за логистика в страните от НАТО, както и от способността да черпи индустриален потенциал от доста народи, даряващи й въоръжение. Важно е да се има поради, че тези преимущества - предпазен индустриален и логистичен потенциал за поддържане - не биха се ползвали безусловно, в случай че самият НАТО беше в широкомащабен спор.

Синхронизиране на военните и невоенните принадлежности на властта

НАТО ще би трябвало да употребява качествата на частния бранш във всички области, с цел да усили смъртоносната си мощ. Освен това ще би трябвало да задълбочи потенциала на индустриалната си база и да отбрани сериозната инфраструктура от кинетични и некинетични офанзиви. Всичко това ще изисква синхронизиране на военните принадлежности във военните области във въздуха, земята, морето, кибер и космоса с невоенни принадлежности на власт от държавните управления и частния бранш.

Въпреки че Украйна свърши изключителна работа за поощряване на това съдействие сред държавно управление и частния бранш по време на военновременна среда, тя също по този начин прекара последните осем години от своя спор с ниска активност с Русия в подсилване на инфраструктурата си и работа с частния бранш и цялото държавно управление на всички равнища да се приготвят и да отхвърлен съветски кинетични и некинетични офанзиви. Ако НАТО се изправи пред сходен спор, ще би трябвало да може да синхронизира военните и невоенните принадлежности на властта, преди да бъде създаден първият физически изстрел.

Следователно е в точния момент да се организира полемика по отношение на синхронизирането на военните и невоенните принадлежности на властта в среда на MDO. В близко бъдеще НАТО би трябвало да разшири актуалните кибер условия, открити от Процеса на обмисляне на защитата на НАТО (NDPP), с цел да включи съдействие с частния бранш по време на война. Дейностите за резистентност на инфраструктурата на НАТО и неговите съставни страни би трябвало да бъдат включени в оперативното обмисляне. За да се подсигурява това, Съвместното командване за поддръжка и подкрепяне би трябвало да работи с държавните управления и частния бранш, с цел да включи тези действия в своята база данни на мрежата за укрепване и поддържане.

НАТО може да употребява тази информация за одит на районния инфраструктурен риск, който по-късно може да употребява за основаване както на районно фокусирани, по този начин и за военновременни препоръки за обмисляне на сериозна инфраструктура, които да осведомят дейностите на военните плановици. В средносрочен до дълготраен проект дейностите на тези препоръки могат да бъдат кодифицирани като публична линия на активност в границите на NDPP. Тези препоръки биха надхвърлили настоящия фокус на НАТО за повишение на устойчивостта, като включат дейностите на частния бранш непосредствено в планирането на НАТО. В допълнение към изострянето на проектите на НАТО, основаването на тези препоръки ще сътвори възли и мрежи за засилено съдействие сред военните и невоенните принадлежности на властта, с цел да се помогне за възпирането и успеха над съперниците на НАТО.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР