С изложби, тържествено шествие и концерти Националната гимназия за приложни

...
С изложби, тържествено шествие и концерти Националната гимназия за приложни
Коментари Харесай

100 години „Тревненска школа“

С изложения, тържествено шествие и концерти Националната гимназия за приложни изкуства „ Тревненска школа “ отпразнува своя 100-годишен празник.

„ Тревненска школа “ е единственото учебно заведение в България, което съхранява и развива традициите на старите възрожденски школи, които стартират да се появяват по българските земи през XVII и XVIII век. Училището е основано с царската благословия на Цар Борис III, който купува и подарява земята за новата иконописна, дърворезбарска и градостроителна школа. Училището е основано през 1920 година по сходство на „ Баухаус “ в Германия. Целта е да възроди и развие традицията на старите майстори. В учебното заведение през днешния ден се учат три специалности „ Художествена дърворезба “, „ Интериорен дизайн “ и „ Иконопис “.

 Орфей Миндов
Как отпразнува своя 100-годишнина Националната гимназия за приложни изкуства, по какъв начин минава един образователен ден в „ Тревненска школа “ и за какво в учебното заведение не бие звънец споделя шефът на учебното заведение Орфей Миндов. Чуйте изявлението в звуковия файл.

 Тревненска школа
За празника, за учебното заведение и неговото ежедневие, за изборите, състезанията и подготовката беседваме с възпитаници от специалностите „ Интериорен дизайн “ и „ Дърворезба “. Пред микрофона на Ани Маринова застанаха Надежда Кацаркова, Симеон Лазаров, Никола и Грегъри, възпитаници в НГПИ „ Тревненска школа “, които чистосърдечно си признаха, че обичат да работят в ателиетата и работилниците на учебното заведение дълго откакто часовете са завършили.
Чуйте интервютата в звуковия файл.

Националната гимназия за приложни изкуства „ Тревненска школа “ провежда Ден на отворените порти. Той ще се организира в следобедните часове на 4 юни, 2021 година. На първия етаж в огромната работилница на учебното заведение ще бъдат изложени дипломните произведения на завършващите възпитаници. А на 7 юни в НГПИ „ Тревненска школа “ ще се проведат и самите дипломни отбрани, които също са отворени за всички искащи. Ще можете да се запознаете с презентациите, концепциите и с креативния развой на дипломантите.



Снимките са предоставени от Орфей Миндов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР