С изложба на маски започнаха честванията на 50-годишния юбилей на

...
С изложба на маски започнаха честванията на 50-годишния юбилей на
Коментари Харесай

50-годишен юбилей на сурвакарска група от град Батановци

С галерия на маски започнаха честванията на 50-годишния празник на една от най-големите сурвакарски групи в Пернишко – групата от град Батановци. Тя наброява 170 сурвакари, като 64 от тях са деца. Групата е печелила голям брой награди от България и чужбина.

До 1972 година сурвакарите от Батановци не са имали своя група и са ходили на Сурва със сурвакарите от прилежащи села, споделя кметът на Батановци Радослав Петров, който е и болюбашия на групата.

„ Не са имали безусловно нищо. Нито костюми, нито маски, нито звънци. Взимали са от други сурвакарски групи и са ходели с тях – село Лесковец, с Копаница. 16 индивида в действителност вземат решение, отделят се и основават днешната сурвакарска група на град Батановци ”.

Изложбата включва 27 маски на един от най-старите майстори в Батановци – Пламен Ананиев, който е и един от основателите на групата. Показани са и 11 дървени геги с глави на змейове, овни и други животни. Кулминацията на честванията ще бъде в нощта на 13 против 14 януари, когато е локалната Сурова. Преди това – на 11 и 12 януари ще бъдат показани още две изложения. Първата от тях включва цели атрибут на групата, оценките, първата й табела, първата каса, а втората под наслов „ Със Сурва в сърцето ” ще показа обичайни за зимния празник ястия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР