С изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме

...
С изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме
Коментари Харесай

Московски: Жп връзката София-Скопие отваря нова страница в отношенията ни с Македония

С построяването на железопътна връзка сред София и Скопие отваряме нова страница в връзките сред двете страни. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията на Република България Ивайло Московски по време на среща с македонския си колега Горан Сугарески в Скопие, оповестиха от държавната пресслужба.
Европейската комисия изрично сподели, че Коридор №8 е в основата на интеграцията на Западните Балкани и ще се търси целево финансиране, сподели Ивайло Московски по време на срещата. Той съобщи, че предстоят срещи с еврокомисарите Йоханес Хан и Виолета Булц за разискване на по-нататъшните дейности на страните, участващи в плана. „ Проектът ще подсигурява транспортната съгласуваност сред нашите страни и ще докара до по-голяма сигурност, резистентност и стопански напредък за целия район “, добави Московски. „ Надявам се, че сходни начинания ще бъдат образец за другите страни от Балканите, тъй като пред нас няма по-добра опция от транспортната съгласуваност “, уточни още той.

Министърът насочи покана към македонската страна да се причисли към сполучливия план Danube FAB, който България извършва взаимно с Румъния. Това ще докара до реализиране на още по-големи изгоди и оптимизация на трафика във въздушното пространство.

По-рано през днешния ден двамата министри подписаха Меморандум за съгласие за развиването на железопътните връзки сред София и Скопие. Документът ще послужи като основа за бъдещата взаимна работа по построяването на железопътната връзка сред столиците на двете страни. Българската страна пое ангажимент до 2027 година да построи жп линията София – Перник – Радомир – македонска граница. Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп сектора Крива паланка – Деве хълм – българска граница до края на 2025 година

Министър Ивайло Московски добави, че в този програмен интервал е планувано цялостното планиране на правата София – Перник – Радомир – македонска граница. За жп линията от София до Радомир са направени механически планове и подробни устройствени проекти, които са на стадий координиране, а за останалата част от правата сега се приготвя документи за планиране. Анализите демонстрират, че ще бъдат нужни към 800 млн. евро за рационализация на цялата линия от София до Гюешево, добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР