С издигането на лидера си Мустафа Карадайъ за кандидат-президент и

...
С издигането на лидера си Мустафа Карадайъ за кандидат-президент и
Коментари Харесай

Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на ДПС за връщане в политическата игра

С издигането на водача си Мустафа Карадайъ за кандидат-президент и с връщането в листите за новото Народно заседание на някогашния народен представител и предприемач Делян Пеевски, глобен за корупция и търговия с въздействие по закона " Магнитски ", Движение за права и свободи прави опит да активизира електората си и да увеличи изборния резултат на партията . Целта е да вдигне " акциите " си в следизборните договаряния за нова управническа настройка, откакто множеството от предстоящите участници в идващия парламент заявиха подготвеност да продължат да държат придвижването в изолираност. Този знак разчитат анализатори във взетите от придвижването в края на предходната седмица решения, които се обрисуват основни за позиционирането на Движение за права и свободи за изборите на 14 ноември.

Карадайъ е първата в историята чисто партийна кандидатура на Движение за права и свободи за президентския избор, освен това - на етнически турчин. Завръщането на Пеевски, който не взе участие в двата парламентарни вота тази година пък отхвърля лансираното в медиите съмнение за отдръпването му от политиката. Според наблюдаващи с двата хода придвижването ще опитва да върне позицията си на балансьор сред огромните парламентарни групи , откакто на вота през юли остана едвам на 5-то място по брой депутати. В същото време, съгласно тях, повторната поява на Пеевски понижава фрапантно възможностите на Движение за права и свободи да работи с така наречен партии на смяната, които го оповестиха за непристъпна " алена линия ".

Карадайъ като локомотив за партията

Движение за права и свободи има значима роля в определянето на всички президенти в демократичната история на България, още от поддръжката на първия директно определен държавен глава Желю Желев (СДС) през 1992г. Движението се явявало един път в коалиция - с " Обединените демократични сили " (ОДС), която издигна Петър Стоянов през 1997г. В останалите случаи следва всекидневно една и съща скица: Подкрепя на първи тур претенденти, издигнати от други обединения или инициативни комитети, които нямат действителен късмет за победа (така беше с номинираната от " Демократичен алианс " през 2001 година Ренета Инджова и със сваления след митинги министър председател Пламен Орешарски през 2016 г.). След това - преди втория тур, афишира поддръжка за някой от титулярите и по този начин гласовете ѝ се оказват решаващи при определянето на окончателния резултат. По тази формула бяха определени президентите Георги Първанов (за първия му мандат) и Румен Радев. Единственият случай, когато гласовете на Движение за права и свободи се оказаха незадоволителни, беше през 2011 година. Тогава партията отхвърли да се разпознава с някой от кандидатите на първи тур, а на втория макар поддръжката ѝ, претендентът на Българска социалистическа партия Ивайло Калфин загуби против Росен Плевнелиев. Ключови фигури във левицата обаче заподозряха поради дребното обезпечени гласове.

Сега - за първите взаимни избори за президент и Народно заседание, Движение за права и свободи се отхвърли от обичайна формула. Неофициално политици считат, че една от главните аргументи е да се опрости технологията на гласоподаване . Според Изборния кодекс партиите и издигнатите от тях претенденти ще вземат участие в двата вота с един и същи номер в бюлетината. Това улеснява доста електората на Движение за права и свободи, за който партията към този момент неведнъж е посочвала, че има усложнения при машинното гласоподаване, а в този момент ще би трябвало да се оправи с попълването на две цифрови бюлетини. За разлика от гласоподавателите на Движение за права и свободи, тези на останалите съществени партии ще би трябвало да се ориентират на екрана на машината един път за номера на политическата мощ, която желаят да изпратят в Народното събрание, и повторно - за кандидата за президент. Ако желаят да пренаредят партийната листа с преференция, има и трети номер - на претендент. Процесът се усложнява от това, че ще се наложи и прелистване на електронните бюлетини, защото всички участници не могат да се съберат на един екран.

В изявление за " Нова телевизия " в неделя (10 октомври) Тошко Йорданов, зам.-председател на спечелилия в предходните парламентарни избори " ИТН ", дефинира издигането на Мустафа Карадайъ като " забавно и практично " решение. " Когато се теглят номерата на партиите за изборите, първо се тегли за президент. Като се знае какъв брой малко кандидат-президентски двойки има, това значи, че Движение за права и свободи ще имат една и съща цифра за кандидат-президент и партия. Техният електорат ще гласоподава два пъти, само че за едно и също число и тяхното число ще е на първа страница на екрана ", съобщи Тошко Йорданов и добави, че по този начин гласоподавателите на придвижването " ще гласоподават по-спокойно ".

Според социолога и шеф на " Афис " Юрий Асланов, който е член на Българска социалистическа партия, кандидатурата на Мустафа Карадайъ също е метод за вътрешнопартийна готовност за парламентарните избори поради идентичните номера в бюлетината. " Така считат, че ще реализиран по-висок резултат за това, което им е по-важно - партийната листа. Очевидно се готвят да търгуват на втория тур. Засега дават знак, че на балотажа няма да поддържат Радев и може би ще поддържат Герджиков. Но не мисля, че това е априори ", счита Асланов. По думите му защото няма да има избори за депутати, на втори президентски тур интензивността на гласоподавателя на Движение за права и свободи би паднала.

Чрез конфликти към по-висок резултат

 Издигането на Карадайъ и Пеевски: странният опит на Движение за права и свободи за връщане в политическата игра
© Велко Ангелов

Социолози и политолози считат, че издигането на партийния водач ще изпрати електората на Движение за права и свободи до урните в поддръжка за партията . На двата парламентарни вота тази година придвижването приключи надлежно с 292 хиляди гласа през юли и 336 хиляди три месеца по-рано. Това е относително покрай нормалните за последните години електорални резултати от към 350 хиляди гласа, на които партията разчита. Но надалеч от постигнатите на парламентарните избори през 2013 и 2014 година близо половин милиона гласа. За да се върне към по-добрите си резултати, придвижването ще би трябвало да задейства, както гласоподаватели в страната, по този начин и тези в Турция, където вотът през юли беше слаб, макар свалените ограничавания за брой на изборните секции.

В този подтекст издигането на Карадайъ е разумно и поради острите му конфликти с президента Румен Радев в последната година. Още през септември 2020 година водачът на Движение за права и свободи се разгласи за оставки, само че, който поддържаше антиправителствените митинги. Впоследствие придвижването беше измежду най-острите критици на назначеното от президента служебно държавно управление поради измененията в държавната Банка за развиване и разкритията за давани огромни заеми на компании, свързвани с Движение за права и свободи.

През лятото Карадайъ и Радев размениха обществено остри реплики и по етническата тематика поради имитация на партийния водач за. Думите, чието наличие Карадайъ отхвърли и изясни с погрешен превод, провокираха крайни реакции в България. Атаката на президента, който изиска обществено пояснение от партийния водач, обаче беше коментиран от експерти като.

Мобилизация, която би им донесла по-висок резултат, ще бъде капиталът, с който да претендират за включване във властта
 Геновева Петрова,
социолог от "Алфа Рисърч "

Юрий Асланов е на мнение, че кандидатурата на Карадайъ не е опит да се води акция против Румен Радев, до момента в който политологът и изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов счита, че и това е метод Движение за права и свободи да подлага на критика сегашния държавен глава.

" Кандидатурата на Движение за права и свободи за президент е значим знак, тъй като придвижването е в неприятни позиции - усеща се уязвимо, обезпокоеното и демонстрира рога. Освен това претендентът е Мустафа Карадайъ, а не Иван Иванов. В пакет със завръщането на Пеевски, Движение за права и свободи споделя: " Сега вижте, че можем да сме страшни ", счита Симеонов. По думите му Движение за права и свободи има претендент за президент, с цел да тегли листи и концепцията е на втори тур да поддържа проф. Анастас Герджиков, с цел да има два твърди електората - на ГЕРБ и на Движение за права и свободи, против Радев.

Социологът и ръководещ сътрудник в организация " Алфа Рисърч " Геновева Петрова също счита, че издигането на Карадайъ цели готовност на симпатизантите на Движение за права и свободи. " Мобилизация, която би им донесла по-висок резултат, ще бъде капиталът, с който те да претендират за включване във властта ", разяснява Петрова.

Според шефа на " Маркет линкс " Добромир Живков с този " прагматично подбуден ход " Движение за права и свободи прави и опит за разграничение от ГЕРБ като партия на статуквото. " На изборите тази година видяхме непосредствен до упования резултат за партията на парламентарните избори, само че доста по-нисък от достиженията, които имаше Движение за права и свободи на предходни избори. На първия тур в този момент те държат да покажат собствен личен претендент, да покажат някакъв идващ стадий на политическото си развиване, като това е стъпка, от която се чака да активизира техния електорат ", разяснява Живков.

Защо Пеевски се завръща

След като пропусна двата избора тази година, в този момент Делян Пеевски, за който след глобите по " Магнитски ", преди седмица, води две листи на придвижването. Обяснения за неочаквания отвод да взе участие в изборите на 4 април и на 11 юли, макар шампионата по номинации от партийните структури, по този начин и не беше обещано. Решението за завръщане също беше ненадейно и пристигна няколко дни, откакто Пеевски беше на среща в ДАНС (официално удостоверение дали е било поради офшорните компании няма) и зави пред медиите, че ще се върне.

Досега той е бил депутат в четири Народното събрание, а най-популярният факт за работата му е, че съвсем не се появява в Народното събрание . Според Изборния кодекс няма юридическа спънка Делян Пеевски да бъде номиниран за депутат, макар глобите по световния закон " Магнитски ", разяснява пред " Дневник " Надежда Йорданова от " Демократична България ", която оглавяваше краткотрайната парламентарна комисия в 46-ото Народно заседание по проблема със глобите. По думите й обаче този ход на Движение за права и свободи би могъл да има чисто репутационни вреди от позиция на Българските сътрудници в Съединени американски щати и Европа.
" Откровена провокация " - по този начин политологът Петър Чолаков разяснява пред Би Ти Ви номинацията. По думите му фактът, че " лице като Пеевски, което попадна под глобите " Магнитски " и за което има журналистически следствия, е лидер на листа, демонстрира пренебрежение към правовия ред ". Според Първан Симеонов когато е застрашена, Движение за права и свободи вади пестник. " Случаят с Пеевски е същият и цели проява ", разяснява той пред " Дневник ".

Геновева Петрова от " Алфа Рисърч " счита, че резултат от номинирането на предприемача за кандидат-депутат ще бъде " спомагателната радикализация и поляризация на акцията ", което по-скоро би било от изгода за придвижването. По думите ѝ политическите обединения и гласоподаватели, които " са протестно настроени, ще се възмутят напълно от тази стъпка ". Вследствие от това пък ще се активизира електоратът на Движение за права и свободи.

Социологът Юрий Асланов позволява, че някогашният народен представител търси имунитет, защото " явно се усеща застрашен от тази геополитическа интензивност против неговата личност ". Като депутат Пеевски би добил отбрана, която му се поставя по Конституция. Тя може да бъде свалена от Народното събрание с нормално болшинство, в случай че това бъде поискано от прокуратурата поради следствие на закононарушения от общ темперамент..

За Добромир Живков връщането на Пеевски носи сериозен риск - в допълнение ще отдалечи Движение за права и свободи от опцията да търси политическо взаимоотношение, с която и да е било от останалите партии, тъй като самата кандидатура на Пеевски е към този момент много наситена с негативи и даже с стопански опасности поради глобите " Магнитски ". Според него обаче този ход може да се пояснява и като доста мощно въздействие на Делян Пеевски в политическата партия, тъй като се следи " разрастваща се акция в негова поддръжка от страна на придвижването ".

Изненадата Велико Търново

 Делян Пеевски пред постройката на Държавната организация
© Велко Ангелов

Делян Пеевски пред постройката на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) предходната седмица.

Едната от листите, които Пеевски ще води, е в прочут за него регион - Благоевград. През 2017 година той избра да е народен представител точно оттова. Другите области, които са го издигали и изпращали в Народното събрание, са Пазарджик и Стара Загора. Този път обаче втора листа, която ще води, изненадващо е тази във Велико Търново.

След близо две десетилетия без посланичество в Народното събрание, през 2009 година ДПС-Велико Търново се върна в 41-то Народно заседание с Хасан Хаджихасан, строителен бизнесмен в града. В идващите четири състава на Народното събрание групировката имаше по един мандат от региона. В множеството случаи това не бяха локални хора - в 43-то Народно заседание влезе шуменецът Камен Костадинов, а в идващото - варненецът ген. Симеон Симеонов. В двата вота тази година титуляр в листата беше Мастън Мастънов от младежкото Движение за права и свободи. Той съумя да влезе единствено в 45-ия парламент, защото на 11 юли 2021 година с 5.24 % от подадените гласове в региона, Движение за права и свободи не взе мандат.

От " Без коментар " до разбъркване на листите

Засега ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Продължаваме Промяната " не разясняват нито номинацията на Мустафа Карадайъ, нито завръщането на Делян Пеевски. В редица изявленията през последните седмици, Кирил Петков и Асен Василев показаха, че с цел да тръгнат към диалози с Движение за права и свободи, първото, само че не и само изискване е, да се отрекат от Пеевски като признаят, че е " знак на корупцията ".

Президентът Румен Радев удостовери оценката на наблюдаващите, като съобщи, че с кандидатирането си водачът на Движение за права и свободи е отправил " обръщение към своите гласоподаватели, към членовете на своята партия и в опит оптимално да ги активизира ".

Единствената партийна реакция пристигна от " Демократична България ". По неофициална информация на " Дневник " в понеделник е било взето решение листите на обединението да бъдат разместени и преди всичко във Велико Търново вместо експерта по високи технологии Божидар Божанов да отиде съпредседателят на обединяването Христо Иванов. Така той ще влезе в пряк електорален конфликт с Пеевски за едно от осемте депутатски места от региона. През юли " Демократична България " взе един мандат там, като получи 7 226 гласа (8.70%) против 4 355 (5.24%) за Движение за права и свободи.

" За първи път от доста години легитимността на Движение за права и свободи в българската политика е сложена под подозрение - в интернационален проект от глобите " Магнитски ", във вътрешен проект - от твърдата позиция на " Демократична България ", че би трябвало да им се спре достъпа до властта. Това ги кара да минат към дейности, които в политически проект граничат с тероризъм ", разяснява по-рано денем пред " Дневник " Христо Иванов.

Според него в общественото пространство ще бъдат задействани всевъзможни бомби със закъснител, компроматна война. " Това ще продължи и след акцията, тъй като дано никой не си мисли, че изваждането на Движение за права и свободи от позицията на безконечен " king-maker " (сив кардинал, незаобиколим фактор - бел. авт.) в българската политика ще бъде лесна и чиста работа. Неслучайно никой не се е захващал с това нещо съществено ", сподели Иванов.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР