С ИТН въведохме изцяло машинния вот, но от дистанцията на

...
С ИТН въведохме изцяло машинния вот, но от дистанцията на
Коментари Харесай

Уволнената Ива Митева нададе вой, плюе по ЦИК за машините: Непрофесионално, некомпетентно…

С Има Такъв Народ въведохме напълно машинния избор, само че от дистанцията на времето може би не съм последовател твърдо на машинното гласоподаване, а на машинното отчитане.
Това сподели пред БНР Ива Митева, някогашен ръководител на Народното събрание (45-ото и 46-ото), някогашен народен представител от Има Такъв Народ, лекар по конституционно право.
„ Машинното отчитане е това, което се прави в Съединени американски щати. Гласувате с хартиена бюлетина, само че тя минава през сканиращо устройство и вотът ви се регистрира. Имате и бюлетината, и сканирания запис на бюлетината. Това е може би най-честният метод за отчитане на вота. Това съм го предложила още през 2017 година като специалист “, изясни тя.
Митева разяснява обстановката от последния ден от предизборната акция за локалните избори, довела до решение на ЦИК да анулира гласуването с машини, като изрично дефинира решението на ЦИК като непрофесионално и некадърно, взето без спор и без чуване на ДАНС, на чийто отчет стъпва:
„ ЦИК е непрекъснато настоящ орган, с цел да може да си свърши работата доста преди изборите, само че за жалост виждаме, че всичко се случва в последния миг. Не съм сюрпризирана от това, което се случва, тъй като в 48-ото Народно събрание, когато върнаха смесеното гласоподаване, ми беше доста забавно да чуя ръководителят на правната комисия да споделя, че, във връзка ветото на президента, те ще създадат достоверно пояснение на това, което са приели. Доста е необичайно адвокати да споделят това в пленарно зала. Когато вършиме достоверно пояснение на закон, значи че не сте приели текст, който е понятен и явен. От това стана ясно, че опити за унищожаване на машинното гласоподаване ще се вършат. Може би това беше първата и най-лесната стъпка, с цел да се върви напред “.
Според Ива Митева министърът на електронното ръководство Александър Йоловски не си е бил приключил работата по засвидетелствуване на машините за гласоподаване, като посочи, че решението на ЦИК стъпва и върху писмо на министъра, в което се споделя, че не е издал решението за засвидетелствуване.
„ В решението на Върховен административен съд е посочено, че на 20-и октомври е осъществено засвидетелствуване. А министърът на електронното ръководство на 27-и октомври декларира, че той не е издал решението. Въпросът е за какво 7 дни липсва това решение за засвидетелствуване. Единствената алтернатива в Изборния кодекс да се мине към хартии е роба, когато при удостоверяването се откри противоречие с правилата на член 3 от ИК. Такова нещо не е регистрирано от ЦИК, че се е случило “, уточни тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР