С историческо решение създателите на счетоводни стандарти в САЩ единодушно

...
С историческо решение създателите на счетоводни стандарти в САЩ единодушно
Коментари Харесай

Apple, Google и други технологични гиганти могат да купят Биткойн още през 2024 г.

С историческо решение основателите на счетоводни стандарти в Съединени американски щати единомислещо утвърдиха нови счетоводни правила за сдруженията, които имат обилни вложения в криптовалути като Биткойн и Етериум.

Този акт, който се чака да бъде публично публикуван до края на годината, може да отвори вратата за софтуерни титани като Apple, Amazon и Гугъл да включат Биткойн ( BTC ) и различни цифрови валути във финансовите си доклади още през 2024 година

Съгласно тези идни правила , корпорациите ще бъдат задължени да регистрират притежаваните от тях криптовалути по тяхната “ “. Този индикатор има за цел да отрази най-актуалната стойност на даден актив, като даже се вземат поради евентуалните отскоци в цената в резултат на ценови съмнения.

Това съставлява значително отклоняване от сегашния метод, който е подложен на рецензии от доста компании и счетоводители поради неналичието на адаптивност.

Кристин Ботосан, член на Съвета по стандарти за финансово отчитане (FASB), разяснява:

Предвижда се новите насоки да влязат в действие през 2025 година, макар че фирмите имат опция да ги одобряват по-рано.

Джеф Рундъл, началник на счетоводната тактика в Cryptio, похвали решението, като съобщи:

Неотдавнашното известие на Съвета по финансови счетоводни стандарти (FASB) провокира талази в крипто общността, като мнозина го преглеждат като монументална смяна в корпоративното приемане на Биткойн и други криптовалути. “Swan Bitcoin ” водещ глас в крипто сферата, се включи в X (Twitter), с цел да обясни смисъла на тази смяна.

Въвеждането на тези нови счетоводни правила е основен миг за предприятията, които са вложили или обмислят да влагат в Биткойн и други криптовалути.

Преминаването към отчитане по обективна стойност значи, че фирмите към този момент ще могат да отразяват най-актуалната стойност на своите Биткойн активи, даже да регистрират отскоци след евентуални спадове на цените. Това е доста отклоняване от досегашната липса на съответни инструкции в счетоводните правила на Съединени американски щати за криптоактивите.

Преди тази смяна фирмите разчитаха на практическото управление на Американския институт на счетоводителите. Това управление третираше Биткойн сходно на нематериални активи като търговски марки или авторски права – способ, който не позволяваше корекции, в случай че пазарът се възвърне след спад.

Новият метод към отчитането на справедливата стойност има за цел да даде на вложителите по-прозрачна и съответстваща визия за финансовото положение на дадена компания във връзка с притежаваните от нея Биткойн токени. Това е изключително значимо, защото крипто пазарът е прочут със своята волатилност.

С тези нови правила както обществените, по този начин и частните сдружения ще бъдат задължени да одобряват тези стандарти за финансовите години, започващи след 15 декември 2024 година Забележително е, че те могат да изберат да одобряват правилото още през 2024 година (след публикуването на правилото в края на тази година), което основава предпоставки за приемането на Биткойн като авариен актив от фирмите през 2024 година

Що се отнася до условията за обявяване, сдруженията ще бъдат задължени да създадат обособен запис за криптоактивите в балансите си. Това значи, че те ще би трябвало да оповестяват забележителните притежания на Биткойн и всички свързани с тях ограничавания в своите бележки под линия за всеки регистриран интервал.

Освен това те ще бъдат задължени да дават годишни оповестявания на измененията в началните и крайните салда на криптоактивите си, категоризирани по типове. Съществуват обаче някои изключения, като да вземем за пример незабавното превръщане на Биткойн в пари в брой.

Като се има поради смисъла на тези промени, не е надалеч от мисълта да се чака, че софтуерни колоси като Apple, Amazon или Гугъл може скоро да обмислят консолидираното на Биткойн в своите салда, което в допълнение ще форсира всеобщото приемане.

През 2021 година основният изпълнителен шеф на Apple, Тим Кук, отговори с “да ” на въпроса дали има Биткойн или Етериум.

Други софтуерни колоси като Amazon и Гугъл също вземат участие интензивно в криптопазара с разнообразни планове. Така че за какво 2024 година да не бъде годината, в която някоя от тези компании да разгласи тактиката си за Биткойн?

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР