С инвестициите ще се изградят и реконструират 602 км водопроводна

...
С инвестициите ще се изградят и реконструират 602 км водопроводна
Коментари Харесай

Варна сред градовете, участващи в обществени поръчки за 165 млн. лв. за ВиК обекти


С вложенията ще се изградят и реконструират 602 км водопроводна мрежа, 380 км канализационна мрежа, 14 пречиствателни станции за отпадъчни води и 2 пречиствателни станции за питейни води, нови тръбни кладенци, помпени станции, резервоари  и други.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

Предстои оповестяването на тръжна процедура за избор на реализатори за правенето на още 6 районни прединвестиционни изследвания за новоконсолидирани ВиК оператори – Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен. За вложенията от готовите разработки ще може да се кандидатства за финансиране по Оперативна стратегия " Околна среда 2021-2027 година “, осведоми още тя.

В три от областите – Ловеч, Монтана и Кюстендил, единствено по една община не се е включила към регионалната асоциация. За тях следва да се водят договаряния за допускане на европейско финансиране за територията като се изключи общината, която отхвърля да се причисли към регионалната асоциация по ВиК, заяви министърът.

Аврамова разяснява още, че в идващите месеци следва да бъде конституиран " Български ВиК холдинг “. С негово основаване се цели по-добра съгласуваност и надзор в бранша. Чрез холдинга ще се влага в нови довеждащи водопроводи, язовири и друга стратегическа инфраструктура за различно водоснабдяване на част от обитаемоте места. Новата конструкция няма да дискриминира общинските сдружения, тъй като посредством консолидация на непринуден принцип и подписване на контракт с ВиК асоциация, те също могат да имат достъп до финансиране от компанията.

В рамките на холдинга планираме основаване на аналитично звено. Ще разчитаме на квалифицирани хидролози, ВиК инженери, хидрогеолози и други, сподели министър Аврамова. И добави, че това звено ще спомага за взимане на управнически решения за бранша.

Към момента няма риск за връщане на средства, предоставени от Европейски Съюз за издигнатите до момента и за изграждащите се сектори от Автомагистрала " Струма “, разяснява още Петя Аврамова. Оттеглянето на апликационната форма за сектора през Кресненското дефиле не е отвод от плана, а дава опция за осъществяване на рекомендациите на Европейска комисия за понижаване на въздействието на увеличаващия се трафик върху околната среда. През тази година ще се извършат дейности и ограничения, които към този момент са планувани в отчета за Оценка на въздействието върху околната среда при рехабилитацията на съществуващото трасе на път Е-79, изясни министърът.

Продължава работата по определения Източен вид на трасе на автомагистралата. Промяна сега не се преглежда, защото има настоящо и влезнало в действие Решение по Оценка на въздействието върху околната среда с определен вид. Предвижда се цялата Автомагистрала " Струма “ да бъде приключена доникъде на 2027 година Затова продължава провеждането на процедурите по желание на реализатори, тъй че при приемане на финансиране, да има подготвеност за строителство, сподели тя. Извършващите се сега строителни действия в правата от Благоевград до Крупник и тунел " Железница “ са в друга одобрена от Европейска комисия апликационна форма и тяхното строителство продължава с усилени темпове, сподели още министърът.

Изготвени са и следва да бъдат процедирани подробни устройствени проекти за секторите Русе – Бяла и обхода на Бяла на Автомагистрала " Русе – Велико Търново “, заяви ръководителят на АПИ Георги Терзийски. Готови са идейният план и отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда за тях. Той разгласи, че според от опцията за финансиране, организацията е в подготвеност незабавно да стартира провеждането на процедури за избор на реализатор на двата сектора. Предстои да стартира правене на Подробен устройствен план и за третия сектор – от Бяла и Велико Търново.

Констатирахме известни недостатъци в координацията при почистването и връзката с останалите ведомства, които контролират трафика, разяснява Петя Аврамова. Обилен снеговалеж с доста мощен северен вятър не даде опция при затваряне на даден сектор той да бъде почистван дейно поради снегонавяване, сподели Георги Терзийски. Той добави, че е установено недобросъвестно държание, главно от водачи на тирове, като единствено през предишното денонощие от републиканската мрежа са изтеглени над 600 товарни автомобила. Допълнително усложнение са предизвикали и падналите дървета. Поетапно се пуска придвижването за коли над 12 т в Северна и Северозападна България. До 18 часа се чака да се възвърне придвижването и през прохода Хаинбоаз, осведоми ръководителят на АПИ.

До момента над 93 % или 103 хиляди кв. км от територията на страната са покрити  с кадастрална карта и е набрана информация за над 17.2 млн. недвижими парцела. Трансформирането на картата на възобновената благосъстоятелност в кадастрална карта е завършило за 3667 обитаеми места. В края на 2019 година е оповестена социална поръчка за изработването на кадастрална карта за урбанизираните територии за други 276 обитаеми места, осведоми министър Аврамова.

През март предвиждаме да завърши напълно преобразуването на картата на възобновената благосъстоятелност, заяви изпълнителният шеф на АГКК Виолета Коритарова. След това ще бъдат изпълнявани дейностите по премахване на очевидна фактическа лица.

С цел облекчение обслужването на потребителите АГКК е одобрила заявки на над 160 правоспособни лица по кадастър, които могат да подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър. На всички тях е предоставен  печат  по пример, утвърден със заповед на изпълнителния шеф на АГКК, на който е посочен партидният номер на правоспособното лице, с който е вписано в регистъра. От март ще стартират инцидентни инспекции в офисите им, с цел да се ревизира коректността им, заяви още изпълнителният шеф на АГКК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР