С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС

...
С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция: 6 български евродепутати подкрепиха, 1 против, 3 се въздържаха

С огромно болшинство Европейският парламент поддържа през днешния ден въвеждането в Европейски Съюз на Истанбулската спогодба. Препоръката бе утвърдена с две обособени гласувания с над 450 гласа от към 600 взели участие евродепутати , предава Българска телеграфна агенция.

Предвижда се след днешното решение Съветът на Европейски Съюз също да гласоподава. Процедурата изисква постигането на квалифицирано болшинство, а не на единогласие измежду страните от Европейски Съюз.

В гласувания от Екологичен потенциал текст се регистрира, че днешното решение е по искане на Съвета на Европейски Съюз и подхожда на решение на Съда на Европейски Съюз, на мнението на парламентарната комисия по правни въпроси, мненията в парламентарните комисии по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и по правата на дамите и равенството сред половете.
 Евродепутатите упорстват Европейски Съюз да ратифицира Истанбулската спогодба
Евродепутатите упорстват Европейски Съюз да ратифицира Истанбулската спогодба

Те приканиха и България да го направи

Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами (Истанбулската конвенция) влезе в действие през 2014 година и е първият сходен правно обвързващ интернационален инструмент, означават вносителите на предлагането за днешното гласоподаване. Това е първият интернационален текст, който съдържа правно определение за насилието над дами и открива всеобхватна рамка от правни и политически ограничения за попречване на това принуждение, за оказване на поддръжка на жертвите и наказване на причинителите, прибавят те.

Към септември 2022 година конвенцията е подписана от всички страни в Европейски Съюз и е утвърдена от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция). България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия към момента не са утвърдили конвенцията, се показва в текста.
 И този парламент се скара по Истанбулската спогодба, третия пол и
И този парламент се скара по Истанбулската спогодба, третия пол и " скандинавски деца "

Депутатите от " Възраждане " се репликираха едни с други, само че и Българска социалистическа партия е срещу

Извън Европейски Съюз Англия, Молдова и Украйна - в разгара на вилнеещата война - ратифицираха конвенцията през 2022 година, а Турция е единствената страна, която се е отдръпнала от конвенцията, допълват вносителите.

От българските евродепутати " за " гласоподаваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от " Обнови Европа " - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк, добавя БНР.

" Против " документа бе само сътрудника им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и сътрудниците им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР