С гласувания бюджет Община Чирпан ще продължи да следва приоритетите

...
С гласувания бюджет Община Чирпан ще продължи да следва приоритетите
Коментари Харесай

Кметът Крачолов: С приетия бюджет Община Чирпан ще продължи да следва приоритетите на управленската програма

С гласувания бюджет Община Чирпан ще продължи да следва целите на управническата стратегия за мандата.

Амбициозният проект за работа е залегнал  още през 2020г., когато стартирахме с разбор и усъвършенстване. Кризите  в страната, високите цени на енергоносителите и финансовите затруднения  в Община Чирпан, след проваления воден план през 2016г., за жалост стопиха финансовия буфер, който  постигнахме с доста старания през 2021г. Близо 700 хиляди лв. през тази година  от общинския бюджет би трябвало да се преведат към Министерството на финансите и към банковата институция за погасяване на безлихвения заем и погасяване на лихвите към Държавна фирма „ Земеделие“. Това сподели кметът Ивайло Крачолов на среща с жители след приемането на бюджета от локалния парламент. 

По думите на кмета при правенето на бюджета разноските са разчетени уравновесено на база приходите, които са образувани без да бъдат завишавани локалните налози на жителите. Финансовата рамка, която е детайлно премислена, е на обща стойност от 27 млн. лв.. От тях 15 млн. лв. са за делегирани държавни действия, останалите – от общински доходи. С най – огромен условен дял в общия бюджет са разноските за образованието – 14 273 658 лева Това са 52% от финансите. „ Един от целите на екипа е проектирането, което стартира още при започване на мандата, то е належащо за реализирането на общинските политики и е неизменима част при кандидатстване за европейско финансиране. Средствата за вложения, на които ще разчитаме ще са от новия програмен интервал, Националния проект за възобновяване и резистентност и така нататък Зелена сделка“, добави Крачолов. 157 хиляди лева са гласувани за планиране на 30 обекта, като две трети са за пътна инфраструктура и една трета – за сграден фонд в културата, образованието и отбраната на популацията.

„ В динамично време живеем и е мъчно да се предвижда. Най-голямото разходно перо е за улично осветяване – 350 хиляди лева, а упованията са сумата да доближи половин милион лв. към края на годината. Надявам се страната с актуализацията да обърне изчерпателен взор към общините със заделяне на по-сериозен запас за финансови разноски. Приетата финансова стратегия за актуалната година е на стойност 1 115 500 лева Над 1 млн. лева се чакат след края на лятото от отстъпеното право на градеж на фотоволтаична централа в три чирпански землища“, акцентира кметът на Чирпан. Според него заложените цели в бюджета са значими за бъдещото развиване на община Чирпан, само че незнайните за 2022г. са прекалено много и мъчно се възнамеряват в сегменти, свързани с издръжки, обвързани с цените на главните енергоносители. За подготовката на общинския бюджет кметът Крачолов потърси мнението на всички браншове, той организира срещи в обитаеми места, с представители на опазването на здравето, образованието, културата, читалищата, спортни клубове, вложители и други В идващите седмици неговите срещи ще продължат, с цел да показа признатият финансов проект и общинските действия през т.г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР