С европейската премиера на четвъртото моделно поколение на Nissan X-Trail,

...
С европейската премиера на четвъртото моделно поколение на Nissan X-Trail,
Коментари Харесай

Европейска премиера на eлектрифицирания Nissan X-Trail

С европейската премиера на четвъртото моделно потомство на Nissan X-Trail, електрифициращата продуктова атака на японската марка навлиза в идващ по-висок стадий. Новото издание, което се предлага като пет- и седемместен автомобил, възприема ДНК-то, което характеризира фамилния автомобил към този момент 20 години - състезателен, мускулест дизайн комбиниран с висока полза и съвременно задвижване на четирите колела, написа auto-press.net.

С потреблението на новата платформа CMF-C на алианса, която събира на едно място съвременна архитектура на шасито с новаторски задвижващи технологии, новият X-Trail още веднъж подвига летвата в кросовър сегмента. Електрифицираната технология за задвижване би трябвало да подсигурява оптимални динамичност и наслаждение от шофирането.

" Замяната на икона като X-Trail е голяма отговорност " - сподели Франсоа Байи, старши вицепрезидент и основен шеф по планирането на Nissan за района AMIEO (Африка, Близкия изток, Индия, Европа и Океания) - " Моделът се утвърди като фамилно транспортно средство за споделени завършения - тъй че знаете какво правят оценка и търсят клиентите. С четвъртото потомство на модела ни е от Nissan им дадваме опция да изживеят още повече завършения с усъвършенствана електрифицирана система за задвижване на четирите колела, както и интуитивна и комфортна технология. "

X-Trail е вторият модел на Nissan в Европа, който се предлага с e-power при поискване. Електрифицираната задвижваща система, предлагана извънредно от Nissan, основава изцяло електрическо шофиране без опция или нужда от външно зареждане. Системата беше въведена за първи път в Япония през 2017 година в компактния фамилен автомобил Nissan Note, който се трансформира в най-продаваната кола на вътрешния пазар.

Системата e-Power се състои от батерия с огромен потенциал и интегрирана задвижваща система, която включва 1,5-литров бензинов мотор с турбокомпресор с мощ 116 кВт/158 к.с. Благодарение на чисто електрическото задвижване няма забавена реакция на газта, както при мотор с вътрешно горене или стандартен хибрид. Моменталната реакция обезпечава висок въртящ миг и пъргаво ускоряване, което улеснява изпреварването и достъпа до автомагистрала.

За разлика от някои хибридни транспортни средства, бензиновият мотор в X-Trail e-Power работи в сходство със скоростта. За тази цел инженерите са създали система, наречена " Linear Tune ". Тя контролира и последователно усилва оборотите на 1,5-литровия мотор, с цел да покрие нуждата от сила при ускоряване. В резултат на това продуктивността и звукът се развиват по сходен метод, няма " обособяване ". Освен това e-Power подсигурява безшумно шофиране - при 40 км/ч шумът в колата е с осем децибела по-нисък от този на конкуренцията.

В новия X-Trail за първи път се употребява системата за задвижване на всички колела e-4orce, която е особено пригодена за електрифицирано задвижване. Най-модерната технология на Nissan за задвижване на четирите колела досега обезпечава надеждно сцепление и ускоряване при всевъзможни условия. " e " в e-4orce се отнася до електрифицираното задвижване, до момента в който " 4orce " се отнася до физическата мощ и сила на автомобила, а " 4 " е за задвижването на четирите колела. Системата се употребява и в напълно електрическия кросовър модел Ariya, който ще бъде пуснат на пазара през 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР