С едноминутно мълчание в памет на хората, загубили живота си

...
С едноминутно мълчание в памет на хората, загубили живота си
Коментари Харесай

Кафе на толерантността и Благодарността в Пловдив

С едноминутно безмълвие в памет на хората, изгубили живота си при пагубните трусове в Турция, ще стартира нормалната годишна среща на общностите в Пловдив в Джумая джамия. Представители на разнообразни етноси и религии ще се съберат още веднъж на14 февруари на обичайното „ Кафе на толерантността “, което се провежда за 9-та поредна година по концепция на Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство. Събитието стартира в 11.30 ч. в Джумая джамия. Тази година срещата ще е с признателност към огромната съпричастност на пловдивчани. Джамията е едно от местата в града, където се събират и разпределят помощи за хилядите потърпевши от земетресенията на 6 февруари.

Домакин на събитието е Ахмед Пехливан, ръководител на настоятелството, президент на „ Йешилай България “ и член на Консултативния съвет на Фондация „ Заедно “, която сплотява активността на другите общности в града под тепетата, в поддръжка на идеята за мирното общуване. Всяка година „ Кафето на толерантността “ насочва обръщение пловдивчани да пазят тази вековна традиция в най-стария жив град в Европа. Обичаят е на този ден да се събират дружно представители на ръководещия и религиозния хайлайф, публицисти, неправителствени и културни организации, младежи от другите общности. Пиенето на кафе е част от античните обичаи на турската общественост и се приема като знак за дългогодишно другарство.

На деветото „ Кафе на толерантността “ са поканени посланикът на Турция в България Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, Главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи и ръководителят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, регионалният шеф Ангел Стоев, ръководителят на общинския съвет Александър Държиков, кметът на града Здравко Димитров, зам.-кметът Пламен Панов, генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, дипломати, представители на Фондация „ Заедно “ от другите религии и етнически общности, сдружения в поддръжка на бизнеса и други

За първи път турската общественост насочи покана за „ Кафе на толерантността “ през 2015 година, във връзка годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив през 2014 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР